Česta pitanja o glavoboljama i migrenama

Česta pitanja o glavoboljama i migrenama

Česta pitanja o glavoboljama i migrenama
  • Objavljeno: Subota, 16.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je migrena? Što je uzrok i kako se može liječiti?

Općenito, migrena počinje kao tupa bol, a zatim se razvija u stalnu pulsirajuću bol u prednjem i stražnjem dijelu jedne ili obje strane glave. Bol je obično u pratnji mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svjetlo i buku. Vjeruje se da su kemijske reakcije u mozgu uzrok migrena. Liječenje migrena može uključivati ​​OTC lijekove ili lijekove na recept, kao i tehnike opuštanja.

Što je okidač?

Određeni fizički ili okolišni čimbenici, poput hrane, hormonalnih promjena, vremena i stresa, mogu biti okidač za migrene. Međutim, važno je imati na umu da je to različito od osobe do osobe. Zato, kako bi se spriječio napad migrene, trebate shvatiti što kod vas izaziva pojavu migrene. Vođenje dnevnika je učinkovit način za praćenje aktivatora i može pomoći kada razgovarate sa svojim liječnikom.

Da li vrijeme utječe na migrenu?

Jako sunce, vrućina, vlaga i drastične promjene tlaka mogu dovesti do migrene ili biti okidač. Međutim, studije su pokazale da vrijeme ne djeluje kao okidač za svakoga tko ima migrene.

Koja je veza između migrene i hormona?

Hormoni iniciraju i reguliraju mnoge tjelesne funkcije. Kada razina hormona u vašem tijelu nije u ravnoteži, primjerice, za vrijeme menstruacije, trudnoće ili menopauze, to može dovesti do napada migrene. U stvari, oko tri četvrtine svih žena s migrenom ima povezane napade s menstrualnim ciklusom.

Što je tenzijska glavobolja? Što je uzrok i kako se može liječiti?

Tenzijske glavobolje se javljaju slučajno i često su rezultat privremenog stresa, tjeskobe, umora ili ljutnje. Simptomi uključuju bol, zatezanje glave i grčenje mišića vrata. Glavobolja počinje u području čela ili na stražnjem dijelu glave i vrata. Liječenje može uključivati OTC lijekove ili lijekove na recept, kao i tehnike opuštanja.

Jesu li glavobolje nasljedne?

Prema procjenama, četiri od pet osoba koje pate od glavobolje (80 posto) ima obiteljsku povijest glavobolja, ali znanstvenici nisu sigurni da li je to genetska ili obiteljska predispozicija.

Da li stres izazva glavobolju?

Ljudi koji nisu skloni glavobolji znaju dobiti glavobolju u stresnim uvjetima. Oni koji su skloni glavoboljama, međutim, mogu imati glavobolju kad su pod stresom ili nakon što stresno razdoblje prođe.

Tenzijske glavobolje ponekad su povezane s napetosti mišića, a ponekad i s emocionalnom napetosti. Emocionalni stres može, naravno, rezultirati napetim mišićima oko glave i vrata.

Najnovije

Najčitanije