Možete li čučnuti poput djeteta? Zbog ovoga provjerite koliko nisko možete ići

Možete li čučnuti poput djeteta? Zbog ovoga provjerite koliko nisko možete ići

Možete li čučnuti poput djeteta? Zbog ovoga provjerite koliko nisko možete ići
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Čučnjevi su jedna od najbitnijih vježbi kod većine fitness rutina, no jeste li ikad radili 'duboki čučanj u mirovanju'? Prema mnogim trenerima, ovu vježbu trebali biste češće uvrstiti u svoje treninge.

Duboki čučanj u mirovanju ili duboki čučanj s tjelesnom težinom je položaj u kojem su kukovi i stražnjica ispod koljena, a stopala u ravnom položaju. Ova varijanta čučnja razvija mobilnost kukova, jača noge i stražnjicu. Zanimljivo je kako je djeci ovaj položaj potpuno prirodan i često su u njemu dok se igraju. S druge strane, velikom broju odraslih osoba nezamislivo je ostati neko vrijeme u tom položaju. Prema stručnjacima, objašnjenje leži u tome što je naš život postao ovisan o stolcima i drugim oblicima potpore.

"Kako starimo, manje se krećemo i više sjedimo, razmak između zglobova se smanjuje, a naš se živčani sustav navikava da se ne kreće u punom opsegu pokreta", objasnio je osobni trener Joey Thurman, prenosi Well+good.

Prednosti dubokog čučnja u mirovanju

Jedna od prednosti držanja dubokih čučnjeva u mirovanju je poboljšana pokretljivost, posebno pokretljivost gležnja, za koju Thurman kaže da nedostaje mnogim ljudima. "Ako ste pokretljiviji i vaši se zglobovi pomiču u svim smjerovima, kao što bi trebali, tkivo ne podnosi toliko opterećenje i može vam pomoći da se krećete bez boli", rekao je Joey Thurman. Ova vježba jednostavno može pomoći u onim najprirodnijim radnjama koje obavljamo tijekom dana, kao što je sakupljanje stvari s poda, ali i saginjanje kako biste primili u naručje svoje dijete ili unuče.

Prednosti dubokih čučnjeva u mirovanju također se mogu primijeniti na vašim treninzima. Prema Thurmanu, duboki čučnjevi su se pokazali kao još učinkovitiji u izgradnji moćne stražnjice od običnih čučnjeva, ali i podržavaju zdravlje zdjelice i leđa. Snažnije dno zdjelice i duboki leđni mišići kao što su spinalni erektori pomoći će u stabilizaciji kukova i zdjelice.

Kako napraviti duboki čučanj s izdržajem

Da biste ispravno napravili duboki čučanj u mirovanju, Thurman upućuje da stojite sa stopalima otprilike u širini kukova, a nožni prsti neka vam lagano budu okrenuti prema van. Zatim polako spustite tijelo, dopuštajući bokovima da se spuste prema dolje kao da ćete sjesti na vrlo nisku stolicu. Pokušajte se spustiti što je moguće niže, tako da vam stražnjica bude ispod koljena. Spustite se polako zadržite položaj (za početak pokušajte 10 sekundi pa kasnije nadograđujte).

"Zadržite položaj 10 sekundi, zatim se uspravite i ponovite postupak šest puta tijekom dana", predlaže Thurman, "posebno nakon dugog sjedenja." Kako postajete sve bolji u tome, predlaže da svaku sesiju produžite na 30 sekundi ili više ako vam je ugodno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije