Pitali smo stručnjakinju: Što misli o trendu neumivanja?

Pitali smo stručnjakinju: Što misli o trendu neumivanja?

Pitali smo stručnjakinju: Što misli o trendu neumivanja?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

U posljednje vrijeme u medijima se dosta pisalo o izostanku umivanja, trendu kojeg slijedi i jedna od najpoznatijih glumica Selma Hayek. Naime, američka glumica tvrdi da joj je koža ljepša od kada preskače jutarnje umivanje. Što o tome misle stručnjaci, saznali smo u razgovoru s cijenjenom hrvatskom dermatologinjom Ivanom Nolom.

Mnoge poznate žene, među kojima je i hollywoodska glumica Selma Hayek, su navodno odustale od jutarnje higijene umivanja lica. Što mislite o tom trendu?

Uistinu mislim da je odustajanje od jutarnje higijene lica samo jedna od tema koje su puštene u medijski prostor kako bi se o tome zaista samo pričalo. Možda, u ovom slučaju, najbolje pristaje izraz „l' art pour l'art,“ odnosno, pisanje samo radi pisanja. Zaista mislim da je čin umivanja lica rutina koja se provodi već tisućljećima, stoga zaista ne mogu pronaći niti jedan opravdan razlog zbog kojeg bi netko tu rutinu izbjegavao. Umivanje lica dovodi do osvježenja kože te izostanak takvog dijela svakodnevne higijene, uistinu ne zvuči dobro. Ono što zaista može biti problem kod umivanje je korištenje neodgovarajućih preparata ili, ovisno o kvaliteti vode, prejako isušivanje lica. No, postoje načini kojima se takva voda može „smekšati“ uporabom različitih uljnih čistača te na kraju krajeva kupnjom vode koja će se koristiti za svrhu umivanja. Prilikom umivanja lica ne samo da umivamo kožu nego i oči, trepavice, nos… Jedino je važno prilagoditi vrste čistača našoj koži lica ili vodu; ukoliko je u njoj problem.

Je li to higijenski?

Ako se lice navečer dobro opralo, temeljito uklonila šminka, ponovno umila i očistila; tijelom spavanja, naša koža nominalno ostaje čista. Dakle, jutarnje umivanje lica nije rutina koju ponavljamo jer se preko noći na našu kožu naselilo bakterija, nečistoća, smoga ili ostalih čestica vanjskih stresatora, već jutarnja rutina lica predstavlja osvježenje cjelovite kože lica, nosa, osvježenje početka naše usne šupljine.

dr. Ivana Nola, foto: Ivan Pavliš

Koje su pozitivne, a koje negativne posljedice pranja lica ujutro?

Negativne posljedice pranja lica ujutro ne postoje, osim već spomenutog neadekvatnog odabira čistača koji nam previše isušuju kožu ili „pretvrda“ voda koja našoj koži lica ne odgovara. No, ne bih rekla da su to negativne strane umivanja već samo osviještenost o odabiru preparata koju moramo adaptirati određenoj koži lica.

Kakve posljedice ovaj trend može imati na kožu tinejdžera, kožu osoba srednje dobi te one koji imaju zrelu kožu?

Koža tinejdžera je u gotovo preko 90 % slučajeva masnija, sklona aknama različitih stupnjeva i oblika koji vrlo često imaju komponente seboreičnog dermatitisa, stoga neumivanje lica može dovesti do pogoršanja samog crvenila, ljuskanja i daljnjeg upaljivanja akne. Kada, pak, govorimo o osobama srednje dobi koji imaju zrelu kožu, rutina umivanja dovodi do skidanja preostalih čestica koje nisu otišle s korištenjem micelarne otopine za skidanje šminke koju smo koristili za večernje čišćenje kože lica. U svakom slučaju, umivanje je neophodno i kod tinejdžera i osoba srednje dobi sa zrelom kožom. Svaka vrsta kože ima svoj razlog za jutarnju rutinu umivanja i njege lica, te će izostanak iste, u određenom trenutku, dovesti do pogoršanja.

Koja je idealna jutarnja rutina umivanja i što bi ona sve trebala uključivati?

Svaka rutina umivanja, kada govorimo o koži bez nekih posebnih potreba, u svakom slučaju mora sadržavati čistač, odnosno frotirnu rukavicu ili masažer za umivanje lica. Čistače svakako trebamo adaptirati vrsti kože. Primjerice ako je u pitanju koža sklona aknama, čistači svakako trebaju sadržavati bakar i cink koji djeluju antiseptički. Dakle, idealna jutarnja rutina umivanja lica treba bi sadržavati adekvatni čistač lica, frotir rukavicu ili masažer. Nakon toga lice bi trebalo dobro osušiti frotirom brisanjem ili tapkanjem, ovisno o vrsti kože, te na kožu lica nanijeti preparate koje koristimo u našoj svakodnevnoj njezi.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije