Tri drevne tajne ljepote koje i danas ne izlaze iz mode

Tri drevne tajne ljepote koje i danas ne izlaze iz mode

Tri drevne tajne ljepote koje i danas ne izlaze iz mode
  • Objavljeno: Utorak, 07.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ljepota i dobar izgled su višestoljetna težnja brojnim ženama diljem svijeta. Arheolozi su pronašli šminku na pokopanim ženama, alate za uljepšavanje iz davnih vremena koji su nađeni u grobovima, a ritualni ljepote iz tog vremena su toliko dobri da i danas ne blijede. Donosimo vam nekoliko moćnih saveznika ljepote koji su i danas u modi.

Kurkuma (Indija)

U indijskoj kulturi postoji vjerovanje da kurkuma sadrži spojeve koji smanjuju pigmentaciju kože i ujednačava ton kože, nijansu tena koja varira od svjetlije do tamnije. Neravnomjeran ton kože može biti trajan ili povremen, a na njega obično utječe izlaganje suncu, starost, lijekovi i hormoni. Osim što pomaže ujednačavanju tona, kurkuma ima i izvrsna protuupalna svojstva koja bi mogla pomoći vašoj koži da brže zacijeli.

Maslinovo ulje (Grčka)

Grci su posebnu pažnju posvećivali dobroj hidrataciji kože, a posebno onoj koja je suha. Kreme za suhu kožu prodiru duboko ispod površine kože i daju joj potrebnu hidrataciju, a stari grčki doktori su za to koristili maslinovo ulje. Tvrdili su da omekšava kožu i kosu, usporava proces starenja te pomaže kod raznih zdravstvenih problema, poput nesanice i mučnine.

Ružina vodica (Perzija)

U drevnoj perzijskoj kulturi ružina vodica je bila utjelovljenje ljepote, a koristila se kao lijek, hrana i parfem. Također, prepoznata je i kao prirodan tonik prepun blagotvornih učinaka za njegu kože jer je hidratizira i osvježava, smanjuje crvenilo te ublažava ekceme.

Recept za ružinu vodicu

Kako biste napravili ružinu vodicu, naberite ružine latice, najbolje bi bilo 2-3 šalice svježih latica ruža. Stavite ih u posudu za kuhanje i prelijte hladnom vodom toliko da se prekriju sve latice.

Kuhajte tako 15-20 minuta dok latice potpuno ne izgube boju. Nakon toga procijedite, stavite u staklenu posudu i pospremite u frižider. Ovako pripremljena, može trajati tjedan dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije