Kako čuvati namirnice: što smijete, a što ne trebate čuvati u hladnjaku

Kako čuvati namirnice: što smijete, a što ne trebate čuvati u hladnjaku

Kako čuvati namirnice: što smijete, a što ne trebate čuvati u hladnjaku
  • Objavljeno: Utorak, 31.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Pravilno čuvanje hrane bitno je zbog njezine kvalitete, ali i dugovječnosti. Ako obavljate velike kupnje namirnica početkom mjeseca, sigurno vam se nekada dogodilo da su vam se određene namirnice pokvarile jer ih niste na vrijeme iskoristili. Ulogu u kvaru namirnica često ima i način na koji skladištite hranu, a mi vam donosimo koju hranu biste trebali čuvati u hladnjaku, a koju na sobnoj temperaturi ili na vlažnim mjestima.

Koje namirnice trebate čuvati izvan hladnjaka?

Med

Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga bi bilo dobro čuvati ga izvan hladnjaka, u kuhinjskom ormariću ili smočnici. Na temperaturi od 4°C i niže, počinje se zgušnjavati, procesi molekularne difuzije usporavaju i započinje kristalizacija.

Češnjak i luk

Pravilno skladišten, može potrajati čak i do 5 mjeseci. Visoke vlage mogu ih učiniti mekanima te izazivaju klijanje i plijesan. Čuvajte ih na tamnom mjestu.

Krumpir i slatki krumpir

Ove škrobne proizvode čuvajte na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu, složene u posudi ili kantama, ali ne u plastičnim vrećicama jer će to potaknuti nakupljanje vlage, nastanak pljesni i početak truljenja.

Kava

Kavu je najbolje držati što dalje od bilo kakvog izvora vlage radi njezine dugotrajnosti. Prevelika količina vlažnosti oduzet će njezin originalan okus.

Lubenica

Skladištenje lubenica trebalo bi se odvijati u mračnoj, prozračenoj sobi gdje vlažnost zraka ne smije biti veća od 85%, niti manja od 75%. Na taj način moguće je očuvati ju i do nekoliko mjeseci (ako nema oštećenja i nije nigdje odrezana). Međutim dugo očuvanje bit će teže u stanu nego u kući pa su tako idealna mjesta za lubenicu podrumi i ostave. Na takvim bi mjestima lubenica mogla ostati zrela i do četiri mjeseca, a ako ih držite na sobnoj temperaturi, rok neće prelaziti jedan do dva mjeseca.

Najvažnije je da imaju dovoljno prostora, ne bi li se međusobno dodirivale, ili dodirivale zidove, odnosno pregrade primjerice u garaži ili u smočnici. Tikve također bez problema mogu biti skladištene izvan hladnjaka.

Svježi bosiljak

Svježi bosiljak će prije uvenuti ako ga stavite u hladnjak. Umjesto toga, ovo začinsko bilje uronite u čašu poput buketa cvijeća.

Što sve treba čuvati u hladnjaku?

Banane

Mnogi kažu kako bi banane trebalo čuvati na sobnoj temperaturi zbog boljeg okusa, ali skladištenje u hladnjaku najviše će pomoći njihovoj dugovječnosti. Možete isprobati i sljedeći trik: zamotajte ih s prozirnom ili aluminijskom folijom (zasebno) i njihov rok mogao bi se produljiti za čak tjedan dana.

Jabuke

Iako ih svi imamo naviku čuvati u posudi na blagovaonskom ili kuhinjskom stolu, jabuke koje namjeravate čuvati od tjedan dana pa do nekoliko mjeseci, bilo bi dobro čuvati u hladnjaku.

Osim toga, u hladnjaku uvijek čuvajte trešnje, maline, borovnice i drugo bobičasto voće jer je njihova trajnost nekoliko dana od kupnje. Također, smokve, liči i šipak traju dulje ako se drže ohlađeni.

Avokado

Da biste produžili rok trajanja zrelog avokada na 6-7 dana, pohranit ćete ga u hladnjak. Prethodno ga ne morate prati i ne stavljajte ga pored drugog voća i povrća jer tada dolazi do oslobađanja etilena, koji će pokvariti zreli avokado. Najbolje je stavili ga na najvišu policu, ispod zamrzivača. Trik kojim biste mu mogli produžiti trajanje i do sedam dana je da ga omotate prozirnom folijom i stavite u zip vrećicu te tako ograničite unos zraka.

Maslac od kikirikija

Pohranjen u smočnici, otvoreni maslac od kikirikija s konzervansima može se konzumirati dva do tri mjeseca. U hladnjaku može stajati do devet mjeseci, dok prirodni maslac traje nekoliko mjeseci, a skladišten izvan hladnjaka ima rok maksimalno mjesec dana.

Orašasti plodovi

Plodovi poput oraha i lješnjaka ostat će ukusni na sobnoj temperaturi od jednog do četiri mjeseca. No ako ih želite imati na raspolaganju i nakon tog perioda, pohranite ih u hladnjak.

Kečap i senf

Ako nije otvoren, može potrajati i do godinu dana. Jednom kada ga otvorite mora se potrošiti u mjesec dana, ako ga držite na kuhinjskim policama. Ako je u hladnjaku, može potrajati i do 6 mjeseci.

Kruh

Iako u hladnjaku može izgubiti svoj originalni okus i može postati suh, čuvanje kruha u hladnjaku spriječit će nastanak plijesni te može izdržati i do sedam dana.

Rajčica i paprika

Ovo povrće najbolje je držati na sobnoj temperaturi jer bi hladan zrak mogao utjecati na promjenu okusa i teksture, ali ako ste zatrpani rajčicama, a sigurni ste da ih nećete pojesti u sljedećih pet dana, najbolje je odložiti ih u hladnjak. Tako ćete biti sigurni da će trajati minimalno dva tjedna.

Ostalo povrće koje biste trebali čuvati u hladnjaku za produljenje njegove dugovječnosti su: cikla, artičoke, šparoge, brokula, prokulice, mrkva, celer, cvjetača, kukuruz, poriluk, gljive, grašak, špinat, rabarbara, mahune, komorač i začinsko bilje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije