SKANDINAVSKA METODA SPAVANJA: Što je i zašto je vaš partner i vi morate isprobati?

SKANDINAVSKA METODA SPAVANJA: Što je i zašto je vaš partner i vi morate isprobati?

SKANDINAVSKA METODA SPAVANJA: Što je i zašto je vaš partner i vi morate isprobati?
  • Objavljeno: Srijeda, 01.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jeste li ikada razmišljali o tome kako spavanje s partnerom u istom krevetu utječe na kvalitetu vašeg sna? Prema istraživanjima, to može stabilizirati REM spavanje i sinkronizaciju faze sna. Međutim, to nažalost ne vrijedi za sve, piše Sensa.

Za neke parove spavanje u istom krevetu ima suprotan efekt od navedenog i čak im ugrožava kvalitetu sna. Okretanje u krevetu, nenamjerno "trzanje" oko popluna – sve su to sitnice putem kojih se može prekinuti i poremetiti nečiji ciklus spavanja tijekom noći. U takvim slučajevima kao korisnom strategijom pokazala se skandinavska metoda.

Što učiniti prije nego primijenite skandinavsku metodu spavanja?

Najjednostavnije rečeno, skandinavska metoda spavanja je praksa korištenja dva odvojena popluna ili deke umjesto jedne velike. Tako nijedan od partnera neće biti otkriven tijekom spavanja, ali time će se i izbjeći nesvjesno povlačenje i trzanje.

Neke prednosti ove metode su bolji i mirniji san, kao i veći osjećaj topline i ugode. Osim toga, partneri mogu odabrati materijal, veličinu i težinu popluna prema vlastitim preferencijama. Tako možete očuvati svoj osobni prostor tijekom spavanja, a istovremeno biti blizu svojem partneru.

Iako znanstveno nema dokazanih negativnih strana, neki osjećaju da ova metoda može ugroziti intimnost i bliskost između dvoje ljudi. Zato je važno da prije primjene ove metode najprije se posavjetujete sa svojim partnerom. No ne zaboravite, na kraju za kvalitetan i bliski odnos važno da je pronađete nešto što će vam objema odgovarati.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije