Kako prepoznati najbolja antivirusna eterična ulja?

Kako prepoznati najbolja antivirusna eterična ulja?

Kako prepoznati najbolja antivirusna eterična ulja?
  • Objavljeno: Utorak, 04.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Eterična ulja imaju brojne prednosti, kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje. Osim opuštajućeg ugodnog mirisa, eterična su ulja poznata po svojem antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, kao i sposobnosti stimulacije imunološkog sustava.

Unatoč činjenici da na tržištu postoje dostupa razna eterična ulja brojnih proizvođača, važno je znati da nije svako eterično ulje isto i da se razlikuju po kvaliteti. Kupiti pravo kvalitetno eterično ulje može biti pravi izazov, čak i za one koji su iskusni u korištenju eteričnih ulja.

Prilikom kupovine eteričnog ulja obratite pozornost na sljedeće:

Čistoća - odaberite ulje koje sadrži samo aromatične biljne spojeve, bez aditiva ili sintetičkih ulja. Čista ulja na svojoj ambalaži imaju naveden latinski naziv biljke, primjerice Melaleuca alternifolia, a ne izraze poput ‘’eterično ulje čajevca’’. Ako nema latinskog naziva, vjerojatno se radi o ulju razrijeđenom s nekim jeftinijim uljem.

Kvaliteta – pravo eterično ulje je ono koje je najmanje promijenjeno prilikom izrade. Uvijek izaberite eterično ulje bez kemikalija koje se dobiva destilacijom ili mehaničkim hladnim prešanjem.

Proizvođač - uvijek birajte eterična ulja provjerenog proizvođača.

Ambalaža - eterična ulja moraju biti pohranjena u staklenoj ambalaži jer se u dodiru s plastikom gubi njihova kvaliteta. Staklo treba biti tamne boje kako bi ulje zaštitilo od svjetlosti.

Najbolja antivirusna eterična ulja

Želite li biti sigurni da ste izabrali najbolje eterično ulje, uvijek odaberite ono koje na svojoj ambalaži ima naveden kemotip, naziv, latinski naziv biljke, dio biljke od kojeg je ulje dobiveno, način dobivanja, zemlju uzgoja, alergene među sastavnicama, toksikološku oznaku, rok trajanja, oznaku serije i druga upozorenja.

Neka od najboljih antivirusnih eteričnih ulja su:

RAVINTSARA (Cinnamomum Camphora ct. Cineol) - ima antivirusno, imunostimulativno, antibakterijsko i antikataralno djelovanje, a osim toga je ekspektorans i snažan neurotik, odnosno snažno podiže energiju. Savjetuje se koristiti ga kod respiratornih infekcija, sinusitisa, HPV-a, vodenih kozica i problema s nesanicom.

MANDRAVASAROTRA (Cinnamosma fragrans) - ima snažno antiviralno, antibakterijsko, antifungalno, antiparazitarno, antikataralno djelovanje i izvrstan je ekspektorans, imunomodulator, antispazmodik, neurotonik i adstringens za kožu. Koristi se kod smanjenog imuniteta, za virusne i bakterijske infekcije respiratornog sustava, ginekološke, urinarne, stomatološke, dermatološke i parazitarne infekcije, zatim za nervnu depresiju te dijareju, dizenteriju i fermentacije.

ČAJEVAC (Melaleuca alternifolia) - djeluje kao imunostimulans te ima širok spektar djelovanja na bakterije, gljivice, parazite i viruse zbog čega ga je dobro koristiti za gljivične infekcije kože, noktiju, rodnice, otitis, cistitis, akne i prostatitis. Osim toga, često se koristi za zaštitu kože za vrijeme radioterapije.

EUKALIPTUS RADIATA (Eucalyptus radiata) - ima antibakterijsko, antiinflamatorno, antivirusno i antikataralno djelovanje te je snažan ekspektorans i djeluje imunostimulativno zbog čega se koristi za respiratorne infekcije.

EUKALIPTUS GLOBULUS (Eucalyptus globulus) - ovo ulje ima antibakterijsko, ekspektoralno, antiparazitno i antikataralno djelovanje stoga se koristi kao respiratorni antiseptik kod respiratornih infekcija odraslih i sinusitisa.

Pranarom eterična ulja se dobivaju destilacijom vodenom parom, a prolaze niz zahtjevnih, strogih i stručnih laboratorijskih analiza, čime je zajamčena aromatska sirovina najviše kakvoće, okarakterizirana kemotipom. Potpuno su prirodna, pouzdanog porijekla zbog čega su sigurna za primjenu i zdravstveno potvrđena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije