Aromaterapija: prirodna pomoć u borbi protiv virusa

Aromaterapija: prirodna pomoć u borbi protiv virusa

Aromaterapija: prirodna pomoć u borbi protiv virusa
 • Objavljeno: Srijeda, 15.07.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Aromaterapija se koristi već tisućljećima, a posljednjih je godina ova praksa počela dobivati sve veću popularnost. Eterična ulja u aromaterapiji koriste se za prirodno ublažavanje bolova, njegu kože, bolju probavu i brojna druga stanja.

Što je aromaterapija?

Aromaterapija je grana fitoterapije koja koristi eterična ulja u svrhu očuvanja zdravlja, liječenja i prevencije bolesti.

Ovo su samo neke od prednosti eteričnih ulja koja ističu stručnjaci:

 • mnoga eterična ulja imaju antibakterijska i antiupalna svojstva

 • miris eteričnog ulja djeluje opuštajuće

 • eterična ulja mogu olakšati probleme s disanjem

 • masaža eteričnim uljem djeluje izrazito opuštajuće

 • eterična ulja se koriste u aromaterapiji kako bi pospješila fizičko i psihičko zdravlje

 • mogu ublažiti bol želuca i potaknuti rad probavnog sustava

 • mogu regulirati razinu krvnog tlaka, ublažiti simptome kožnih bolesti, anksioznosti i stresa

Znanstveno je dokazano da mirisi imaju snažan utjecaj na mozak. Neuroni u nosu šalju električne signale prema središnjem živčanom sustavu, a rad središnjeg živčanog sustava utječe na razinu hormona stresa, zbog čega neki mirisi mogu imati utjecaj na raspoloženje i zdravlje.

Prema istraživanjima eterična ulja imaju veoma jaka antivirusna svojstva, ali i antibakterijska i antifungalna svojstva. Također, mogu pomoći kod ublažavanja simptoma povezanih s bolestima kao što su virusne respiratorne infekcije.

Kako koristiti eterična ulja protiv virusa?

Eterična ulja za aromaterapiju protiv virusa mogu se koristiti preventivno, ili kad su simptomi već prisutni. Najčešći načini korištenja eteričnih ulja za aromaterapiju su:

 • inhalacija - radi se pomoću inhalatora, inhalacije vodenom parom ili, najčešće, difuzera

 • dermalno - eterično ulje se masažom utrljava na manju površinu kože, primjerice na prsa ili noge

 • oralno - kao oleokapsule, sprej za grlo ili kao melat što označava mješavinu 2 kapi eteričnog ulja u žlici meda

 • nazalno – sprej za nos koji sadrži eterična ulja

Eterična ulja protiv virusa

Vrsta eteričnog ulja kojeg ćete koristiti za aromaterapiju ovisi o tome što želite postići, jer se njihovi učinci razlikuju. Neka eterična ulja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva zbog čega su iznimno korisna u liječenju raznih infekcija.

U najpoznatija eterična ulja koja imaju snažno antivirusno djelovanje ubrajamo:

RAVINTSARA (Cinnamomum Camphora ct. Cineol) - primjenjuje se dermalno, za inhalaciju, oralno ili vaginalno. Savjetuje se koristiti ga kod respiratornih infekcija, sinusitisa, HPV-a, vodenih kozica i problema s nesanicom. Ipak, osobe koje pate od astme trebaju biti na oprezu ako koriste ovo eterično ulje.

Savjet stručnjaka: za vrijeme zimske epidemije, savjetuje se lokalna primjena 6 kapi ulja na prsa ili stopala ujutro i navečer.

MANDRAVASAROTRA (Cinnamosma fragrans) – koristi se dermalno kod smanjenog imuniteta, za virusne i bakterijske infekcije respiratornog sustava, ginekološke, urinarne, stomatološke, dermatološke i parazitarne infekcije, zatim za nervnu depresiju te dijareju, dizenteriju i fermentacije.

Savjet stručnjaka: tijekom razdoblja zaraznih epidemija primjenjuje se na prsa, leđa i stopala (preventivno i kurativno) nekoliko kapi ovog eteričnog ulja kako bi vas zaštitilo od svih bakterijskih i virusnih napada.

ČAJEVAC (Melaleuca alternifolia) - može se koristiti dermalno, vaginalno ili za inhalaciju, a djeluje kao imunostimulans te ima širok spektar djelovanja na bakterije, gljivice, parazite i viruse zbog čega ga je dobro koristiti za gljivične infekcije kože, noktiju, rodnice, otitis, cistitis, akne i prostatitis.

EUKALIPTUS RADIATA (Eucalyptus radiata) - može se koristiti dermalno, oralno ili za inhalacije. Ima antibakterijsko, antiinflamatorno, antivirusno i antikataralno djelovanje te je snažan ekspektorans i djeluje imunostimulativno zbog čega se koristi za respiratorne infekcije. Osobe koje pate od astme, a žele koristiti ovo eterično ulje, trebale bi biti na oprezu.

Savjet stručnjaka: za vrijeme trajanja virusne zaraze, savjetuje se primjena 4-6 kapi eukaliptus radiate na prsa i leđa ili i na stopala kako bi se zaštitili od virusa.

EUKALIPTUS GLOBULUS (Eucalyptus globulus) – može se koristiti dermalno, oralno ili za inhalacije kao respiratorni antiseptik kod respiratornih infekcija odraslih i sinusitisa.

Svako eterično ulje ima niz ljekovitih svojstava, načina primjene i učinaka. Eterična ulja poznata po antivirusnom djelovanju mogu pozitivno utjecati i na druge zdravstvene tegobe. Za bolju učinkovitost preporučuje se korištenje kombinacije eteričnih ulja. Djeca do 3. godine i osobe koje pate od astme trebaju biti oprezni pri korištenju ovog eteričnog ulja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije