Ako ovo jedete znoj će vam još više smrdjeti

Ako ovo jedete znoj će vam još više smrdjeti

Ako ovo jedete znoj će vam još više smrdjeti
  • Objavljeno: Subota, 08.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Na miris znoja najviše utječe genetika, ali i hrana koju jedemo. Kako smo usred perioda vrućina i sparina, kako zbog sebe, tako i zbog ljudi u okruženju, možda ne bi bilo loše da pripazimo na to što jedemo.

Prerađena hrana

Prerađena hrana u manjem ili većem obimu sadrži rafinirani šećer, zbog kojeg je, kao što se zna, glikemijski indeks proizvoda veći. Smatra se da šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja.

Kada se on kombinira s bakterijama na koži, mijenja se i miris tijela. Prerađena hrana, također, ne sadrži klorofil, kemikaliju koja daje povrću boju i neutralizira bakterije koje izazivaju neugodan miris.

Crveno meso

Enzimi u crijevima razgrađuju ostatke aminokiselina, koje se zatim miješaju s bakterijama na koži tijekom znojenja i utječu na miris tijela. Kako se meso teže probavlja, tako i znojne žlijezde luče više znoja. Bakterijama su potrebni sati nakon jela s crvenim mesom da nas dovedu do točke da 'zaudaramo'. Naša osobna kemija diktira koliko će miris znoja izazvanog crijevnim mesom trajati, pa tako to može biti od par sati do čak dva tjedna.

Riba

Omega-3 masne kiseline iz ribe su od velike važnosti za funkcioniranje mozga i za smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih žila. Opće je poznata preporuka da ribu jedemo dva puta tjedno. Njoj miris daje holin, koji se najviše nalazi u tunjevini i lososu. Neke osobe mogu izlučivati holin preko znoja i 24 sata poslije ribljeg obroka.

Brokula, kupus, cvjetača, luk…

Ovo povrće je svakako izuzetno zdravo u nutritivnom pogledu, ali može utjecati i na to kako mirišemo. Razlog je sumpor, kojim su ove namirnice također bogate. Njega tijelo razlaže na nešto što miriše na užegli maslac, a taj se miris može osjetiti i u našem znoju. Ovaj miris bi trebao nestati puno prije nego kod druge, već spomenute hrane - u roku od šest sati nakon jela.

To, naravno, ne znači da brokulu, kupus i cvjetaču trebamo izbjegavati, naprotiv. Dinstanjem ovog povrća u vodi koju smo začinili prstohvatom morske soli može neutralizirati veći dio sumpora, pa tako i smanjiti utjecaj na neugodno znojenje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije