Što se događa s vašim tijelom kada jedete nakon 19 sati

Što se događa s vašim tijelom kada jedete nakon 19 sati

Što se događa s vašim tijelom kada jedete nakon 19 sati
  • Objavljeno: Srijeda, 19.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dobar je osjećaj kada se vratite kući s posla i imate dovoljno vremena da pripremite ukusan obrok za sebe, svoju obitelj ili prijatelje. Osigurati večeru nakon koje ćete vi i vaši najmiliji biti siti i da je još uvijek dovoljno rano da se opustite ispred malog ekrana uz nekoliko epizoda omiljene serije može vas učiniti sretnim. Iako se ovaj scenarij čini kao idealan, u stvarnosti na žalost ne ispadne uvijek tako. Ponekad je vaš večernji raspored jednostavno pretrpan, radite do kasno ili imate neke druge obaveze zbog kojih ne stižete rano večerati.

Ako redovito imate kasnu večeru, vjerojatno ste se pitali kako to utječe na vaše zdravlje. Sigurno ste barem jednom čuli da je kasna večera „loša za vas“, a često se spominje i da se posljednji obrok u danu ne preporučuje nakon 19 sati. Koje su prednosti i mane kasne večere i što jedenje nakon 19 sati čini vašem organizmu komentiralo je za portal Eatthis i nekoliko dijetetičara.

Mogli biste imati bolju kontrolu razine šećera u krvi

Jedenje zdravog obroka u večernjim satima može biti korisno za osobe s određenim zdravstvenim komplikacijama, tvrdi nutricionistica Lauren Manaker.

“Za osobe s dijabetesom tipa 1, jedenje prije odlaska u krevet može pomoći u boljoj kontroli razine šećera u krvi”, kaže Manaker.

Mogla bi vam se nakupljati trbušna masnoća

Iako grickanje u kasnijim satima i kasna večera mogu biti primamljiv izbor, a nakon napornog dana često jedete i grickate bez razmišljanja, neki dijetetičari upozoravaju da to može voditi nakupljanju masnoće u području trbuha.

"Da biste smanjili masnoću na trbuhu, izbjegavajte noćne obroke", kaže dijetetičarka Trista Best. "Ne idite u smočnicu ili hladnjak navečer. Otkrila sam s nekoliko svojih klijenata da im je jedenje samo kad je vani dan omogućilo da izgube kilograme, posebno one oko trbuha.“

Problemi s želučanim refluksom mogli bi postati intenzivniji

Jedenje kasno ili neposredno prije spavanja potencijalno može simptome želučanog refluksa učiniti gorima ili intenzivnijima.

"Želučana kiselina može se činiti još i gora noću, crijeva navečer usporavaju probavu, a jedenje kasno navečer može to sve pogoršati, bez obzira na kvalitetu ili količinu hrane koju konzumirate", kaže ona.

Također, manja je vjerojatnost da ćete se noću kretati, vjerojatnije je da ćete sjediti ili ležati, što Best navodi kao dodatak razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati kasnu večeru.

Mogli biste se buditi tijekom noći

Jedenje kasno navečer može poremetiti vaš san. Može biti frustrirajuće leći u krevet i probuditi se nakon samo sat vremena spavanja.

„Podaci pokazuju da je buđenje noću povezano s jedenjem neposredno prije odlaska u krevet, pogotovo ako je to unutar tri sata prije spavanja“, navodi Manaker.

Jedenje prije 19 sati može biti korisno i vašem tijelu ostavlja dovoljno vremena da probavi sve što ste konzumirali tijekom dana.

Može biti od koristi za mišiće

Iako je pregršt negativnih učinaka, jedenje kasno navečer može imati i neke prednosti, pogotovo ako volite vježbati na kraju dana.

Prema dijetetičarki Rachel Fine jedenje kasno navečer može biti posebno korisno za vaše mišiće, omogućujući im brži oporavak i izdržljivost tijekom vježbanja.

“Pogotovo za one koje vježbaju u večernjim satima i za sportaše, glikogen se prilično brzo troši. Obnavljanje razine glikogena u mišićima hranom pomoći će u stvaranju energije za sljedeće jutro", kaže Fine.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije