Klamatska alga: Koje su njezine dobrobiti i zašto je uvrstiti u prehranu?

Klamatska alga: Koje su njezine dobrobiti i zašto je uvrstiti u prehranu?

Klamatska alga: Koje su njezine dobrobiti i zašto je uvrstiti u prehranu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osobama koje brinu o zdravlju, s posebnim naglaskom na zdravu prehranu, mnogobrojne dobrobiti konzumacije algi već su dobro poznate. Riječ je o velikoj skupini, uglavnom vodenih, organizama koji mogu biti jednostanični ili višestanični; neke su vrste vidljive samo uz pomoć mikroskopa, dok druge mogu dosegnuti dužinu i do 50 ili čak više metara. Na temelju svoje veličine, dijele se na makro i mikro alge.

Makroalge se tradicionalno upotrebljavaju u prehrani u zemljama Dalekog istoka - najveći su potrošači Japan, Kina i Koreja, ali i Island, Irska i Kanada. Mikroalge su se počele koristiti tijekom posljednje trećine prošlog stoljeća i danas su vrlo čest sastojak dodataka prehrani, poznat po svojim nutritivnim svojstvima i snažnom antioksidativnom djelovanju. Najčešće se koriste plavo-zelene alge, među kojima su najpoznatije Spirulina i Chlorella, no, zahvaljujući svojim izvrsnim svojstvima, sve su popularnije i AFA alge.

Što je klamatska alga?

AFA alga (Aphanizomenon flos-aquae) ili klamatska alga vrsta je plavo-zelene alge koja raste u Klamatskom jezeru, smještenom u američkoj saveznoj državi Oregon, u zaštićenom području nacionalnog parka Crater Lake. Uspješan rast klamatske alge omogućuje njezino specifično okruženje - jezero dubine 220 km, na nadmorskoj visini od 1450 metara, 300 sunčanih dana u godini, te područje plodnog tla obogaćenog vulkanskim tvarima. Vrlo niske temperature zimi koje se spuštaju i do -40º C unište 99% algi, a preživljavaju samo najsnažnije koje se s dolaskom toplijeg vremena ponovno razmnožavaju.

Dobrobiti klamatske alge

Kao i ostale plavo-zelene alge, klamatske alge sadrže različite vitamine i minerale, klorofil, te niz drugih korisnih spojeva. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo koji su sve učinci klamatske alge, dosadašnja ispitivanja ukazuju na to da konzumacija može imati pozitivne učinke na zdravlje.

Bogata je klorofilom

Uz ostale pigmente koji utječu na njihovu obojenost, kod većine algi - pa tako i kod klamatske, AFA alge - primarni je pigment klorofil. Klorofil je prirodno prisutan u zelenom voću i povrću, poput jabuka, kivija, brokule ili špinata, ali i plavo-zelenim algama i to u visokim koncentracijama. Neka istraživanja upućuju na to klorofil može pomoći s gubitkom kilograma, doprinijeti zaštiti od određenih vrsta raka te biti koristan kad su u pitanju problemi s kožom, primjerice akne.

Potiče rad probavnog sustava

Klorofil utječe i na stvaranje okruženja bogatog kisikom, povoljnog za "dobre" bakterije, a ujedno inhibira "loše" anaerobne bakterije. Uz to, potiče i mišićne kontrakcije u gastrointestinalnom traktu, što omogućuje neometano kretanje hrane pa i tako utječe na probavni sustav.

Ima antioksidativno djelovanje i utječe na jačanje imuniteta

Klamatske alge sadrže i visoku koncentraciju fikocijanina, koji ima antioksidativni i antiinflamatorni učinak, što može ublažiti oksidativni stres, upalne procese u tijelu i doprinijeti regulaciji imuniteta. Jačanju imunološkog sustava doprinosi i visok udio beta-karotena.

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina

Klamatska alga je izvrstan izvor Omega-3 masnih kiselina, štoviše, gotovo 50% sadržaja AFA masti sastoji se upravo od njih. Poznato je da omega 3 masne kiseline također doprinose jačanju imuniteta, ublažavanju kronične boli i oštećenja stanica. Osim toga, često se kao njihova glavna dobrobit ističe utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Iznimno je nutritivna

Plavo-zelene alge općenito se smatraju dobrim izvorom proteina, bogate su i željezom i drugim mineralima važnima za izgradnju različitih tkiva unutar ljudskog tijela. Osim toga, klamatske alge su bogate i vitaminima, posebno onima B skupine, koji su nužni za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre te probavnog sustava u cijelosti, zdravlje kože i kose.

Klamatska alga & aronija

Dodatak prehrani Klamatska alga & aronija* jedinstvena je kombinacija sastojaka čija sinergija pozitivno djeluje na cjelokupni psiho-neuro-endokrino-imunološki sustav, može pomoći u regulaciji tjelesne težine, doprinijeti smanjenju razine kolesterola u krvi te utjecati na poboljšanje probave, blagotvorno djelujući na crijevnu sluznicu.

Klamatska alga & aronija* je hranjiv, uravnotežen i prirodan dodatak prehrani koji hrani tijelo na staničnoj razini, a sadrži mnoge potrebne i poželjne nutrijenta: vitamine, minerale, aminokiseline, proteine, omega 3 i omega 6 masne kiseline te neuropeptide. Uz klamatsku algu, s više od 20 antioksidansa, 68 minerala i 70 elemenata u tragovima, esencijalnim i neesencijalnim aminokiselinama te važnim enzimima, sadrži i aroniju, odnosno pigment iz kože bobica, bogatu riznica mineralnih elemenata i vitamina (A, C, E, B1, B2, B6, B9 te vitamina P, važnog za elastičnost krvnih žila), flavonoida, željeza i antocijanina, koji umanjuju posljedice oksidativnog stresa.

Uz ranije navedene funkcije, Klamatska alga & aronija* može doprinijeti jačanju imuniteta, regulaciji probavnih smetnji (nastalih uslijed konzumacije određene hrane ili alkohola), poboljšanju pamćenja i koncentracije, pomoći u sprječavanju osteoporoze, smanjenu kiselosti organizma, zaštiti od slobodnih radikala te ublažiti probleme s kroničnim umorom i općenito spavanjem. Više o informacija o učincima i namjeni možete pronaći na poveznici.

*Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života. Čuvati od dohvata male djece.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije