Koje rizike donosi sjedilački način života?

Koje rizike donosi sjedilački način života?

Koje rizike donosi sjedilački način života?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koliko sati dnevno provedete sjedeći? Stručnjaci vjeruju da manjak aktivnosti može uzrokovati visoki krvni tlak, dijabetes, pretilost, pa i prijevremenu smrt. Sve više ljudi sjedi cijeli dan, i to svaki dan. Koje rizike vam sjedilački način života donosi?

Problemi s leđima

Manjak aktivnosti može uzrokovati probleme s leđima, koji se očituju kao bol. Fizička aktivnost će potaknuti cirkulaciju, ojačati mišiće i ligamente koji će podupirati vašu kralježnicu. Kada niste aktivni gubite mišićnu masu i snagu tijela, zbog čega su vaša leđa pod dodatnim opterećenjem. Krećite se što je više moguće jer će vam kralježnica biti zahvalna.

Pretilost

Zapamtite da pretilost nije samo estetski problem! Pretilost može uzrokovati dijabetes tipa 2, srčane bolesti, srčani i moždani udar. Sve to možete spriječiti ako ćete manje sjediti, vježbati samo 30 minuta dnevno i usvojiti pravilnu i raznoliku prehranu.

Gubitak mišićne mase

Previše vremena provedenog sjedeći će uzrokovati gubitak mišićne mase. Ako svoje mišiće povremeno ne stavljate pod opterećenja, oni će početi slabiti i smanjivati se. Ne morate raditi vježbe visokog intenziteta. Brza šetnja od sat vremena dnevno, najmanje 5 dana u tjednu, će mišiće održati u pravom stanju.

Srčani udar

Sjedilački način života oslabljuje cirkulaciju. Ako niste aktivni imate veći rizik od nastanka srčanog udara. Najbolje su aerobne aktivnosti (plivanje, šetanje, plesanje, vožnja bicikla). One će potaknuti cirkulaciju i ojačati srce, a vama dati lijep i mladolik izgled.

Moždani udar

Redovita fizička aktivnost će regulirati krvni tlak i smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Naročito oprezni trebate biti ako je u vašoj obitelji bilo članova koji su pretrpjeli moždani udar. Prestanite s nezdravim navikama kao što je pušenje, počnite redovito vježbati i pazite na prehranu.

Rak

Fizička aktivnost može smanjiti rizik od nastanka raka dojke, debelog crijeva i maternice. Kontroliranje postotka masti u tijelu će smanjiti rizik od nastanka raka. Fizička aktivnost će regulirati razinu hormona u tijelu, a neki od njih su zaslužni za stvaranje kancerogenih stanica.

Dijabetes

Znanstvenici su dokazali da sjedilački način života može povećati rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 jer smanjuje osjetljivost tijela na inzulin. Svakodnevna brza šetnja i pravilna prehrana može značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Depresija

Osobe koje nisu fizički aktivne imaju znatno veći rizik od nastanka depresije. Osim nezadovoljstva vlastitim izgledom, manjak aktivnosti smanjuje oslobađanje hormona sreće endorfina. Počnite se kretati kako biste izbjegli loše raspoloženje, ali i česte promjene raspoloženja.

Alzheimerova bolest

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje su fizički aktivne imaju čak 45% manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Vježbajte 30 minuta, najmanje 5 dana u tjednu, naročito ako u obiteljskoj povijesti ima zabilježenih slučajeva Alzheimerove bolesti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije