Koliko je pušenje u trudnoći opasno?

Koliko je pušenje u trudnoći opasno?

Koliko je pušenje u trudnoći opasno?
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Smisao trudnoće je stvaranje novog života. Tada sve buduće majke moraju odlučiti hoće li ili neće nastaviti s pušenjem. Vaša trudnoća može biti snažan poticaj da se odreknete pušenja jer u protivnom štetite zdravlju svoje bebe koja u potpunosti ovisi o vama.

Zašto je opasno pušiti za vrijeme trudnoće?

Dim cigarete sadrži više od 4 000 kemikalija, a najmanje 60 njih uzrokuju rak. Kada pušite za vrijeme trudnoće, beba putem krvotoka dobiva niz štetnih tvari i otrova, a zapamtite da je vaš krvotok bebi jedini izvor kisika i hranjivih tvari.

Provjerite kako pušenje utječe na zdravlje zubi!

Iako niti jedna od tih 4 000 kemikalija nije dobra za bebu, dva spoja su naročito štetna - nikotin i ugljični monoksid. Većina ozbiljnih komplikacija, uključujući nisku porođajnu težinu, prijevremno rođenje i mrtvorođenčad, uzrokuje djelovanje nikotina i ugljičnog monoksida, što bebi smanjuje opskrbu kisikom. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila u cijelom tijelu, uključujući i one u pupčanoj vrpci. To je kao da svoju bebu tjerate da diše kroz usku slamčicu. Da stvar bude još gora, crvena krvna zrnca, koja prenose kisik, će početi prikupljati i ugljični monoksid koji će se širiti čitavim tijelom bebe.

Kako pušenje utječe na bebu?

Nedostatak kisika može imati razarajući učinak na vašu bebu i njen razvoj. Pušenje tijekom trudnoće udvostručuje mogućnost da će se beba prerano roditi i da će biti ispod prosječne težine.

Svaka cigareta povećava rizik od nastanka komplikacija u trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno je sigurnije od cijele kutije, ali razlika nije tako velika kao što možda mislite. Tijelo je najosjetljivije na prve dnevne doze nikotina, tako da će samo jedna ili dvije cigarete dnevno znatno suziti krvne žile. Stoga i samo nekoliko cigareta dnevno može biti pogubno za vašu bebu.

Provjerite što trebate znati o prestanku pušenja!

Težina i veličina

Svakodnevno pušenje jedne kutije cigareta tijekom trudnoće može odbiti oko pola kilograma porođajnoj težini djeteta. Pušenje dvije kutije cigareta dnevno može tu težinu smanjiti za jedan kilogram i više. Možda vam se to ne čini opasnim, ali zaostajanje u bebinom rastu može imati negativne posljedice koje traju cijeli život.

Tijelo i pluća

Ispodprosječno teške bebe imaju nerazvijena tijela. Njihova pluća nisu spremna sama opskrbiti cijelo tijelo kisikom, što znači da beba može svoje prve dane provesti spojena na respirator. Nakon što počnu normalno disati, ta djeca i dalje mogu imati problema s disanjem, zbog kašnjenja u razvoju pluća uzrokovanim štetnim djelovanjem nikotina. Djeca, čije su majke pušile za vrijeme trudnoće, posebno su osjetljiva na bolesti respiratornog sustava.

Srce

Bebe, čije su majke pušile u prvom tromjesečju, imaju veći rizik od nastanka urođenih srčanih mana. Vjerojatnost pojave urođenih srčanih mana je čak 70% veća kod beba čije su mame pušile. Pušenje uzrokuje slabiji protok krvi, što štetno utječe na zdravlje srca.

Mozak

Pušenje tijekom trudnoće može imati dugotrajne posljedice na mozak bebe. Bebe, čije su mame pušile tijekom trudnoće imaju veći rizik od nastanka poremećaja kod učenja, problema u ponašanju i niskog kvocijenta inteligencije.

Saznajte kako pušenjem štetite svojoj djeci!

Žene koje puše tijekom trudnoće imaju veći rizik od nastanka izvanmaterične trudnoće, oštećenja posteljice i vaginalnog krvarenja.

Što možete učiniti?

Iza svih ovih strašnih statističkih podataka stoji jedna nevjerojatna prilika, a to je da svojoj bebi pružite zdrav i normalan razvoj. Bilo bi najbolje kada biste prestali pušiti prije trudnoće, možda ćete lakše i zatrudnjeti jer pušenje smanjuje vjerojatnost začeća kod bilo kojeg ciklusa za 40%. Također, nećete se trebati boriti s odvikavanjem u vrijeme kada treba razmišljati o drugim stvarima.

No, naravno, ne uspijeva to svima. Međutim, ako ste saznali da ste trudni, a još uvijek pušite, prestanite jer još nije kasno. Poduzimanje koraka prema odvikavanju može imati izuzetnu korist za razvoj bebe.

Iako ste sigurno svjesni opasnosti od pušenja, nije uvijek lako odustati od navike. Zapaliti cigaretu može u nekim trenutcima biti ispred dobrobiti vaše bebe, koliko god dobre namjere imali. Upravo iz tog razloga, potražite potporu tijekom prestanka pušenja. Potporu možete dobiti od liječnika, roditelja, prijatelja ili partnera.

Istražite 13 najboljih savjeta za prestanak pušenja!

Kako prestati?

  • Napišite na papir svoje razloge za odvikavanje. Svaki put kada budete u iskušenju da zapalite, pogledajte popis.
  • Odaberite unaprijed dan kada ćete prestati. Na taj dan bacite sve svoje cigarete, upaljače i pepeljare.
  • Pijte puno vode.
  • Ruke držite zauzetima kako ne biste dobili potrebu za držanjem cigarete.
  • Grickajte svježe povrće i voće kako biste ublažili potrebu za cigaretom.
  • Izbjegavajte mjesta i ljude koji vas potiču da pušite.
  • Nemojte se obeshrabriti ako odmah ne prestanete. Ako ne možete prestati odmah, smanjite koliko god možete.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije