Što stopala govore o vašem zdravlju?

Što stopala govore o vašem zdravlju?

Što stopala govore o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Utorak, 24.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako se može činiti da zdravlje stopala nije toliko važno, trebali biste obratiti više pozornosti na njihovo zdravlje. Stručnjaci kažu kako je važno brinuti o stopalima jednako kao što se brinete o cjelokupnom zdravlju. Stopala mogu signalizirati dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega pa čak i rak kože.

Stopala svakodnevno perite toplom vodom i sapunom, naročito ako ste stariji. Također je važno da stopala jako dobro osušite, kako biste spriječili razvijanje mikroba i bakterija. Važno je redovito pregledavati noge. Obratite pažnju na svaku promjenu kao što je crvenilo, pukotine u koži, rane ili promjene boje. Nosite čiste čarape, udobne cipele i ukoliko treba, uloške za cipele.

Hladna stopala

Ukoliko su vaša stopala, naročito prsti, uvijek hladni, krivac bi mogla biti loša cirkulacija koja može biti povezana s pušenjem, visokim krvnim tlakom, bolestima srca ili premalom aktivnošću. Hladna stopala mogu biti posljedica oštećenja živaca uzrokovana dijabetesom. Drugi mogući uzroci su hipotireoza i anemija. Ukoliko su vaša stopala često hladna, obratite se svome liječniku kako bi vas uputio na pretrage i kontrole.

Saznajte kako ublažiti natečenost gležnjeva i stopala!

Bolna stopala

Kada vas stopala bole nakon dugog dana provedenog u obući, vjerojatno su razlog neudobne cipele ili pretjerano stajanje. Međutim, bol koja nije uzrokovana obućom ili predugim stajanjem, može biti uzrok pukotine u kosti stopala do koje može doći zbog preintenzivnog vježbanja ili osteoporoze.

Crveni, bijeli ili plavi prsti

To je bolest koja je uzrokovana naglim sužavanjem arterija. Arterije se mogu sužavati zbog stresa ili naglih promjena temperature. Crvena, bijela ili plava boja na prstima također može biti uzrok reumatoidnog artritisa, problema sa štitnjačom ili bolesti žlijezda.

Bol u peti

Bol u peti nastaje kada se upali područje ligamenta koji se nalazi kod kosti pete. Bol može biti najoštrija kada se tek probudite ili kada vršite bilo kakav pritisak na stopala. Mogući uzroci su artritis, prekomjerna tjelovježba, neudobna obuća, tendonitis, infekcije kostiju, tumori i prijelomi.

Isprobajte prirodna rješenja za natečena stopala i gležnjeve!

Povlačenje stopala

Način na koji hodate je često prvi znak problema sa stopalima. Ukoliko noge često povlačite, odnosno ne podižete od tla, vjerojatno je došlo do oštećenja perifernih živaca. Oštećenje perifernih živaca je u 30% slučajeva uzrokovano dijabetesom. Drugi mogući razlozi su infekcije, nedostatak vitamina i alkoholizam.

Zaobljeni nokti

Nokti su zaobljeni prema vrhu i idu prema dolju. Najčešći uzrok je tijesna i neudobna odjeća, a ostali mogući uzroci su bolest pluća, bolesti srca, jetre, probavne smetnje ili infekcije.

Natečena stopala

To je obično privremena smetnja uzrokovana predugim stajanjem ili putovanjem, pogotovo ako ste trudni. Međutim, natečene noge ponekad mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja kao što su slaba cirkulacija, problemi s limfnim sustavom, krvni ugrušak, poremećaji rada bubrega i štitnjače.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima je često među dijabetičarima, može biti uzrokovano nedostatkom B vitamina, bolestima bubrega, slabe cirkulacije u nogama i stopalima, bolestima perifernih arterija i poremećajima štitnjače.

Provjerite što znači osjećaj žarenja u stopalima!

Rane koje ne zarastaju

Rane na stopalima koje dugo ne zarastaju su glavni znak upozorenja za dijabetes. Dijabetes može oštetiti cirkulaciju i normalno zacjeljivanje rana pa i najobičniji žulj može postati problem. Ukoliko rana ne prolazi, bez obzira na redovito čišćenje, svakako se obratite liječniku.

Bol u nožnom palcu

Ukoliko je bol u palcu popraćena crvenilom i oteklinom, svakako se obratite liječniku jer je moguće da bolujete od gihta ili osteoartritisa. Ukoliko je palac i krut moguće je da bolujete Halluxa rigidusa, komplikacije artritisa, gdje dolazi do promjene zgloba palca koja je popraćena boli i otežanim savijanjem palca.

Svrbež stopala

Svrbež, koji je popraćen ljuštenjem kože, može ukazati na atletsko stopalo, gljivične infekcije koje su česte kod muškaraca u dobi između 20 i 40 godina. Reakcija na kemikalije iz kozmetičkih proizvoda, kao što su crvenilo, ljuštenje kuže i svrbež, može ukazati na kontaktni dermatitis. Ako je koža na stopalima suha, popraćena bubuljicama, ljušti se i svrbi, možda je u pitanju psorijaza.

Iskrivljeni prsti

Ova deformacija može biti uzrokovana pretijesnom obućom, dijabetesom, alkoholizmom i drugim bolestima koje oštećuju živce. Obratite se liječniku koji će vas uputiti na terapije, a možda će vam biti potrebna i operacija.

Grčevi

Iznenadna, oštra bol u podnožju je znak grča mišića, koji može trajati i nekoliko minuta. Najčešći uzrok je preveliko opterećenje mišića, a drugi čimbenici mogu biti slaba cirkulacija, dehidracija, premala količina magnezija, kalcija i vitamina D. Promjena razine hormona, naročito tijekom trudnoće, kao i poremećaji štitnjače, također mogu biti uzrok grčeva. Ako su grčevi jako česti, svakako posjetite liječnika.

Saznajte kako masažom stopala možete postati zdraviji!

Tamne mrlje

Pregledajte svoja stopala kako biste bili sigurni da nemate tamne mrlje, koje su najčešći pokazatelj raka kože. Melanom, najopasniji oblik raka kože, se može razviti i na mjestima koja nisu toliko izložena suncu. Može se pojaviti čak i ispod noktiju.

Žuti nokti

Nokti na nogama mogu jako puno reći o vašem ukupnom zdravlju. Gljivične infekcije uzrokuju žute i zadebljane nokte. Međutim, takvi nokti mogu uputiti i na bolesti pluća ili reumatoidni artritis. Ukoliko su vaši nokti žuti i zadebljani, svakako se obratite liječniku.

Nokti u obliku žlice

Ponekad ozljeda ili česta izloženost kemikalijama može uzrokovati nokte u obliku žlice. Međutim, najčešći uzrok je nedostatak željeza.

Bijeli nokti

Pojavu bijelih mrlja na noktima najčešće uzrokuje ozljeda. Ukoliko su nokti bijeli i listaju se može biti infekcija noktiju i psorijaza. Ukoliko je većina nokta bijela to može biti znak ozbiljnijih problema kao što su bolesti jetre, dijabetes ili kongestivno zatajenje srca. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim problemima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije