Koliko je teška vaša torba?

Koliko je teška vaša torba?

Koliko je teška vaša torba?
  • Objavljeno: Utorak, 12.04.2011.
  • Broj pregleda: 1.615
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Torbe su jedan od najznačajnijih modnih dodataka. Dolaze u svim oblicima, bojama, veličinama doslovno su neophodne ženama. Prilikom odabira torbe, žene vole one koje su moderne i elegantne. Ali jeste li pomislili da vaša torba može biti uzrok bolova u leđima i vratu?

Velike torbe se najviše kupuju. Kako su torbe postale veće, sadržaj koji one nose se povećao. Prosječna ženska torbica sadrži, planer, šminku, bocu vode, knjigu, ključeve, novčanik, mobitel i kišobran. Sva ova težina predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Teške torbe doista mogu ozlijediti leđa, vrat i ramena. Mogu dovesti do artritisa, ozljeda kralježnice i pritiska na živce.

Istraživači su otkrili da je prosječna težina torbe oko 3 kg posljednjih nekoliko godina. Žene u torbe stavljaju sve što bi im moglo zatrebati. Kao rezultat težine torbe, leđa i vrat postaju bolni, kao i noge i ruke.

Nošenje teške torbe na jednoj strani tijekom dugog vremenskog razdoblja, iskrivljuje držanje što može dovesti do kronične boli vrata i ramena, bolova u leđima, pa čak i glavobolje. Torbe stvaraju loše držanje poticanjem naginjanja na jednu stranu. Time se smanjuje sposobnost održavanja ravnoteže i ograničava se kretanje. Iako se ovaj sindrom najčešće vidi kod žena, nisu ga pošteđeni ni muškarci koji nose aktovke i torbe za računala.

Što je torba teža, veći je pritisak na zglobove u kukovima i nogama. To dovodi i do opterećenja na koljenima. Ako hodamo s teškom torbom, koraci postaju kraći jer tijelo na taj način kompenzira pritisak.

Ovaj sindrom je toliko raširen posljednjih nekoliko godina da su liječnici opće prakse i fizioterapeuti tražili da proizvođači stave male oznake upozorenja na torbe, upozoravajući na posljedice preopterećenosti.

Obratite pozornost na stvari koje najčešće koristite i razmislite o ostavljanju neki rjeđe korištenih stvari. Vjerojatno bez nekih stvari možete, stoga ih izvadite van kako bi olakšali torbu.

Raspodijelite ravnomjerno sadržaj torbe i koristite sve pretince. Teški predmeti trebaju biti na dnu, dok lagani trebaju ostati na vrhu.

Svaki tjedan pregledajte sadržaj torbice i izbacite nepotrebne stvari. Dakle, u potpunosti očistite torbu jednom tjedno. Nemojte zaboraviti očistiti torbu i izvana. Torbe se nose u javne toalete, po vani i u sredstvima javnog prijevoza. Možete samo zamisliti količinu mikroorganizama koji žive na vašoj torbi.

Pobrinite se da se tijelo ne naginje previše zbog težine torbi. Vaša ramena ne bi trebala biti previše ukočena kada nosite torbu. Ako je moguće, pokušajte uravnotežiti držanje. U jednoj ruci nosite torbu, a u drugoj vrećicu.

Možete prebaciti torbu na drugu stranu nakon 5 do 10 minuta kako bi izbjegli bolove u ramenima i vratu. Kada nosite težak teret na jednoj strani tijela duže vrijeme, to rezultira neprirodnom protutežom drugog ramena jer se vrat refleksno odmiče od tereta. To u najgorem slučaju, može ograničiti i ukočiti kralježnicu, dovesti do glavobolje, boli u rukama, ramenima i vratu.

Najbolji način za izbjegavanje ovog sindroma je da odaberete torbu koja je prava za vas. Ovdje su neki čimbenici koje trebate uzeti u obzir pri odabiru torbe:

Veličina

Trebate odabrati torbu tako da odgovara vašem tipu tijela. Ako ste niski i tanki, prokušajte izbjeći sve velike i teške torbe. Izaberite torbu koja pruža ravnotežu tijela i ne opterećuje.

Težina

Vaša torbu ne smije težiti više od 10 posto vaše tjelesne težine. Više od toga stvara nepotreban pritisak na leđa, vrat i zglobove. Također, ako je moguće, odaberite torbu izrađenu od laganih materijala kao što su vinil ili platno, umjesto kože.

Loša naramenice mogu se usjeći duboko u mišiće što uzrokuje deformacije i istezanje živaca. Naramenice torbe bi također trebale biti podesive, tako da ih možete prilagoditi svojoj visini.

Funkcionalnost prije mode

Provjerite može li torba nositi sve stvari koje želite. Nemojte kupiti torbu samo zato što je moderna. Trebala bi imati više odjeljaka, a ne samo jedan veliki kako bi zadržali ravnomjernu raspodjelu sadržaja.

Najnovije

Najčitanije