Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Krv i krvna zrnca

Krv i krvna zrnca

Krv i krvna zrnca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.01.2011.
  • Broj pregleda: 2.915
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudi ne mogu živjeti bez krvi. Bez krvi, tjelesni organi ne mogu dobiti kisik i hranjive tvari koje su im potrebne za opstanak, tijelo se ne može boriti protiv infekcija ili osloboditi vlastitih otpadnih proizvoda. Bez dovoljno krvi, možemo oslabiti i umrijeti.

Dvije vrste krvnih žila nose krv kroz naša tijela:

   1. Arterije nose krv obogaćenu kisikom (krv koja je dobila kisik iz pluća) od srca u ostatak tijela.
   2. Krv putuje venama natrag u srce i pluća, gdje prima više kisika.

Kako srce kuca, možete osjetiti da krv putuje kroz tijelo na  mjestima gdje osjetite puls, kao što su vrat i ručni zglob, gdje je velika arterija blizu površine kože.

Krv koja protječe kroz ovu mrežu vena i arterija je cijela krv, koja sadrži tri vrste krvnih zrnaca:

   1. crvena krvna zrnca  
   2. bijela krvna zrnca
   3. trombocite

Kod dojenčadi i male djece, krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži (mekom tkivu unutar kostiju) mnogih kostiju u cijelom tijelu. No, kako djeca postaju starija, krvne stanice se stvaraju većinom u koštanoj srži kralježaka (kosti kralježnice), rebara, karlice, lubanje, prsne kosti, dijelova nadlaktice i bedrene kosti.

Stanice putuju kroz krvotok u žućkastoj tekućini koja se zove plazma, a sadrži 90% vode i hranjivih tvari, proteine, hormone i otpadne proizvode. Cijela krv je smjesa krvnih stanica i plazme.

Crvena krvna zrnca

Crvena krvna zrnca ( eritrociti) su bogata željezom obogaćenim proteinom hemoglobinom. Krv dobiva svoju jarko crvenu boju od hemoglobina kada pokupi kisik u plućima. Kako krv putuje kroz tijelo, hemoglobin oslobađa kisik za tkiva.

Tijelo sadrži više eritrocita nego bilo koje druge vrste stanica, a svaka ima životni vijek od oko 4 mjeseca. Svaki dan, tijelo proizvodi nove eritrocite kako bi zamijenili one koji umiru ili su izgubljene.

Bijela krvna zrnca

Bijela krvna zrnca ( leukociti) su ključna da se tijelo obrani od infekcija. Oni se mogu kretati krvotokom do zahvaćenih tkiva. Krv sadrži daleko manje bijelih krvnih zrnaca od crvenih krvnih zrnaca, iako tijelo može povećati proizvodnju leukocita u borbi protiv infekcije. Postoji nekoliko vrsta leukocita, a njihov životni vijek varira od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Nove stanice se stalno formiraju u koštanoj srži.

Nekoliko različitih dijelova krvi je uključeno u borbu protiv infekcije. Bijele krvne stanice koje se zovu granulociti i limfociti putuju duž stijenki krvnih žila. Bore se protiv klica, kao što su bakterije i virusi, i mogu pokušati uništiti stanice koje su zaražene ili su se promijenile u stanice raka.

Određene vrste leukocita proizvode protutijela, posebne proteine koji prepoznaju strane stanice  i pomažu tijelu da ih uništi. Broj leukocita kod osobe koja ima infekciju često je veći od uobičajenog, jer više leukocita koji se proizvode ili ulaze u krvotok za borbu protiv infekcija.

Trombociti

Trombociti su malene ovalne stanice u koštanoj srži. Oni pomažu u procesu zgrušavanja krvi. Kada dolazi do rane ili posjekotine, trombociti se okupljaju na tom području i pomažu zaustaviti curenje krvi. Trombociti mogu preživjeti samo oko 9 dana u krvotoku i stalno se zamjenjuju novim stanicama.

Iako trombociti sami mogu zaustaviti mala krvarenja, djelovanje faktora zgrušavanja je potrebno da bi se proizveo snažan, stabilan ugrušaka.

Kada dolazi do krvarenja iz velike krvne žile, tijelo možda neće moći zatvoriti ranu kroz zgrušavanje. U tim slučajevima se koriste zavoji ili šavovi za kontrolu krvarenja.

Više pročitajte u članku Krvna slika: što možemo saznati gledajući nalaz krvi?

Komentari

Najnovije

Najčitanije