Magnezij vraća miran san

Magnezij vraća miran san

Magnezij vraća miran san
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi pate od nedostatka magnezija, pa tako čak oko 40 posto njemačkih građana osjeća učestale grčeve u listovima tijekom noći. Uzrok je često pomanjkanje magnezija u tijelu. Bol se najčešće javlja noću, tijekom spavanja. Mišići se odjednom počinju grčiti, listovi postanu tvrdi kao kamen i izrazito bolni, a nerijetko se grčenje širi i na stopalo. Bol je tako jaka da se osoba naglo budi. Poslije toga nemoguće je vratiti se ugodnom noćnom snu. Čak i kad grčevi popuste i nestanu, ostaje osjećaj napetosti i strah od ponovnog napada boli. Od noćnih napada grčeva u listovima osobito pate žene, a bolna buđenja česta su i kod osoba koje se amaterski bave sportom, starijih ljudi i oboljelih od šećerne bolesti.

Nedostatak magnezija u rano jutro

Bolna napetost mišića i grčevi češći su u proljeće i ljeti. Razlog tome je to što se za toplih dana više znojimo, a često ne uzimamo dovoljno tekućine. Kad dođe do neravnoteže u metabolizmu minerala, mišići pate od akutnog nedostatka magnezija i počinju se grčiti.

Činjenica da do grčeva najčešće dolazi noću proizlazi iz prirodne oscilacije razine magnezija u tijelu. Kako razina magnezija u krvi fiziološki pada u ranim jutarnjim satima, velika je vjerojatnost da će manjak magnezija izazvati probleme u kasno doba noći.

Samo jedna vrećica dnevno

Uzimanje preparata koji sadrže magnezij može pomoći. No, problem je u tome što mnogi od njih sadrže prenisku dozu, ili se, što je posebno slučaj s tabletama obloženim šećerom, ne uzmu u dovoljnoj količini raspoređenoj tijekom cijelog dana. Razlog je u tome što je kod nekih preparata potrebno uzeti čak deset pojedinačnih doza da bi se postigla potrebna dnevna doza od 300 miligrama magnezija, koju preporučuje Njemačko društvo za prehranu (DGE). Rezultati nedavne ankete, provedene među osobama koje uzimaju magnezij* (*neovisnu anketu proveo je iConsult 2007.) pokazali su da u većini slučajeva takav režim doziranja nije praktičan, zbog čega većina pacijenata nakon nekog vremena zanemari propisanu dozu. Zapravo, više od polovice njih (59 posto) ne zna je li dnevna količina magnezija koju uzimaju dovoljna ili ne. U skladu s time, 80 posto ispitanika koji uzimaju tablete uzmu do četiri pojedinačne doze svaki dan, a 49 posto željelo bi čak i više smanjiti njihov broj. Rezultat toga je da osobe s pomanjkanjem magnezija ne uzimaju dovoljne nadomjesne količine, pa nema odgovarajuće nadoknade.

Biolectra Magnezij Direkt, s 20 vrećica koje sadrže mikrogranule magnezija, koji se može nabaviti isključivo u ljekarnama, nudi pravo rješenje. Doze su dovoljno visoke (300 mg magnezija po vrećici), tako da samo jedna vrećica osigurava unos preporučene dnevne doze magnezija od 300 miligrama. Čak ne morate uzimati tekućinu, kao što je to slučaj s oblicima magnezija kao što su šumeće tablete ili kapsule. Ne postoji lakši i jednostavniji način – ukusne mikrogranule jednostavno saspete na jezik.

Posebnost ovog preparata je i u tome što sadrži veliku količinu magnezija kojeg tijelo može lako probaviti – u želucu i crijevima magnezijev oksid pretvara se u ione koji se lako apsorbiraju u krv preko crijevne stijenke. Do apsorpcije dolazi po potrebi pod neizravnom kontrolom hormona, to jest uglavnom se regulira preko razine magnezija u krvnoj plazmi i u tkivima za skladištenje, kao što su kosti. Drugim riječima, što je veće pomanjkanje, to će se apsorbirati veća količina magnezija. Tijelo uzima ono što mu je potrebno i nema potrebe za raspoređivanjem doze tijekom cijeloga dana.

Učinkovita prevencija

Biolectra Magnezij Direkt najbolje je uzimati uvečer kako bi se spriječio pad razine magnezija u ranim jutarnjim satima. Na taj način omogućava se učinkovita noćna zaštita i sprječava pojava bolnih grčeva u listovima, uz miran san. S obzirom na to da se može uzimati bez tekućine, Biolectra Magnezij Direkt idealna je zamjena za šumeću tabletu, jer upravo prije odlaska na spavanje mnogi ne žele uzimati dodatnu tekućinu kako bi izbjegli noćno ustajanje zbog odlaska na toalet.

Odgovorite na pitanja u testu i doznat ćete sadrži li vaša prehrana dovoljno magnezija...

Da Ne
Reagiraju li vaši mišići na dodir i pritisak osjetljivošću i bolnošću?
Patite li od žestokih bolova u ramenima, rukama, leđima i nogama?
Oporavljate li se teško nakon sportske aktivnosti?
Patite li od grčeva i bolova u mišićima, posebno u zatiljku i ramenima?
Jeste li podložni grčevima u mišićima i listovima, odnosno je li vas ikad noću uhvatio grč u listu?
Imate li ikad osjećaj gluhoće, bockanja ili probadanja koje se širi od zatiljka u ruke ili od stražnjice u noge?
Spotaknete li se ili padnete lako?
Pijete li više od šest šalica jake kave dnevno?
Osjećate li se često umorno i iscrpljeno?
Uzimate li redovito lijekove, primjerice diuretike za izmokravanje, sredstva protiv bolova, laksative, digitalis, tablete za kontracepciju, cisplatin, ACE-inhibitore ili kortizon?
Osjećate li se fizički slabo i neaktivno, primjerice zbog svakodnevnoga stresnog ritma ili bolesti?
Pijete li redovito alkohol?


Ako ste uz dva ili više pitanja stavili križić u rubriku DA, to upućuje na vjerojatan nedostatak magnezija. Preporučujemo vam da prehranu dopunite preparatom magnezija (npr. Biolectra Magnezij Direkt mikro granule ili Biolectra Magnezij kapsule).

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije