Muči li vas vosak u ušima neugodnog mirisa?

Muči li vas vosak u ušima neugodnog mirisa?

Muči li vas vosak u ušima neugodnog mirisa?
  • Objavljeno: Srijeda, 15.03.2017.
  • Broj pregleda: 12.739
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudsko uho je čudesno remek djelo. Iako je sluh primarna funkcija, uho je zaslužno i za održavanje ravnoteže tijela.

Uho, kojeg vidimo izvana, je tek mali dio. U unutrašnjosti se nalazi dugačak kanal koji je spojen na srednje i unutarnje uho. Ovojnica tog kanala otpušta vosak ili cerumen. Ta ljepljiva sluz pomaže u zaštiti uha, a također štiti sluh tako što vlaži stjenke ušnog kanala.

Što uzrokuje neugodan miris voska?

Veliki broj ljudi smatra da se vosak bespotrebno oslobađa, no on ima puno funkcija i zadaća. Neke od njih su prevencija ulaska bakterija i gljivica, zaštita slušnog kanala od vanjskih štetnih čestica i ovlaživanje unutrašnjosti uha. Ušni vosak može biti suh ili mokar, smeđ ili crn.

Uobičajeno je da ušni vosak ima pomalo neugodan miris i gorkast okus. To je zbog kemijskih spojeva i mrtvih bakterija koje su se zadržale u slušnom kanalu. Neugodan miris sprječava insekte da uđu unutar uha. No, ponekad je miris toliko neugodan da je očito da nešto nije u redu.

Nepravilna higijena

Pretjerano čišćenje vanjskog dijela uha je najčešći uzrok nastanka neugodnog mirisa ušnog voska. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada pretjerano čišćenje nekog dijela tijela uzrokuje neugodan miris. Kada narušavate ravnotežu uha, tako da ju čistite štapićima s pamukom, dolazi do promjena u sastavu i mirisu ušnog voska. Trebate znati i da je rizik od nastanka ozljeda i infekcija značajno veći kod osoba koje previše čiste uho. Ulazak vode ili šampona u uho također može uzrokovati neugodan miris.

Infekcije uha

Infekcije vanjskog i srednjeg dijela uha su česti uzročnici neugodnog mirisa ušnog voska. Ušni vosak tada može postati znatno svjetliji. Kada su u pitanju ozbiljnije i kronične infekcije, boja ušnog voska može postati zelena. Većina tih infekcija je uzrokovana bakterijama ili gljivicama. Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav su podložnije svim oblicima infekcije na bilo kojem dijelu tijela, pa tako i na ušima.

Kolesteatom

Kolesteatom se nalazi u srednjem uhu. Može biti prisutan od rođenja ili stečen, najčešće zbog kronične upale. Može uzrokovati eroziju okolnog tkiva pa čak i lubanje. Kolesteatom može uzrokovati neugodan miris uha. U ranijim fazama je često bezbolan, ali zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju i najčešće operaciju.

Neugodan miris ušnog voska može biti popraćen sljedećim simptomima:

  • bol uha
  • djelomičan ili potpun gubitak sluha
  • zvonjenje u ušima.

Ako je neugodan miris ušnog voska popraćen navedenim simptomima i traje dulje od 2 tjedna, svakako se obratite liječniku.

Najnovije

Najčitanije