Oprez! Ove prirodne sastojke ne smijete stavljati na svoju kožu

Oprez! Ove prirodne sastojke ne smijete stavljati na svoju kožu

Oprez! Ove prirodne sastojke ne smijete stavljati na svoju kožu
  • Objavljeno: Subota, 28.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako prirodna kozmetika ima mnogo prednosti zbog čega mnogi pribjegavaju korištenju domaćih maski za lice, ipak trebate pripaziti što sve stavljate u njih. Zbog nekih će sastojaka domaće maske učiniti više štete nego koristi.

Dermatologinja Mona Gohara preporučuje da zbog konstantnih problema s kožom kao što su akne, mrlje i začepljene pore je najbolje otići dermatologu, umjesto eksperimentirati namirnicama iz frižidera.

Dodaje da bismo trebali pripaziti što sve stavljamo na lice, a s ovim sastojcima trebamo biti posebno oprezni.

Limunov sok

Možda ste čuli kako limunov sok može poslužiti u liječenju akni ili kod izbjeljivanja mrlji na licu.

No, dermatologinja kaže da je limun kiselina koja može promijeniti pH vrijednost kože, uništiti zaštitni sloj te samim time olakšati upalu i iritaciju, pa čak i stvoriti ožiljke.

Limunov sok također može potaknuti veću osjetljivost od UV zraka.

Majoneza

Ako ste čuli da je majoneza odlična za suhu kožu koja se ljušti, brzo zaboravite taj savjet i držite se svoje hidratantne kreme. Iako ona direktno ne šteti koži, može vam začepiti pore. Ako ste još skloni aknama, ova kombinacija donijet će vam samo porciju prištića.

Medicinski alkohol

Ako imate masnu ili mješovitu kožu, trljanje alkohola u nju neće vam pomoći.

- Time ćete ukloniti esencijalne lipide, proteine i masti koje štite zaštitni sloj kože. Koža će vam nakon toga biti sklonija upalama, a masnog sjaja se nećete riješiti - govori Gohara.

Soda bikarbona

Vjerojatno ste čuli kako je soda dobra u borbi protiv akni, no i ona, kao alkalna namirnica, mijenja pH kože.

Povremeni blagi piling, kako biste nježno uklonili mrtve stanice s površine kože, je sasvim ok, ali prekomjerno korištenje može dovesti do suhoće i iritacije. Osobama s osjetljivom kožom ovo se ne preporučuje.

Sirova jaja

Neki za zatvaranje pora preporučuju masku za lice od bjelanjaka. I iako ćete na prvu vidjeti rezultate, posljedice koje dođu kasnije vam se neće svidjeti. Naime, sirova jaja mogu sadržavati bakteriju salmonele koja može dovesti do trovanja hranom.

Čak 80 tisuća slučajeva bolesti povezanih hranom svake godine vode do jaja kontaminiranih salmonelom, navodi FDA.

Cimet

Dermatologinja Gohara upozorava kako se puno pacijentica žalilo na iritaciju i peckanje nakon korištenja maske od cimeta i meda. Isto kao limun i soda, cimet narušava pH kože što dovodi do stradavanja gornjeg, zaštitnog sloja kože.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije