Saznajte zašto ljekovita pelargonija i crna bazga trebaju biti dio vaše kućne ljekarne

Saznajte zašto ljekovita pelargonija i crna bazga trebaju biti dio vaše kućne ljekarne

Saznajte zašto ljekovita pelargonija i crna bazga trebaju biti dio vaše kućne ljekarne
  • Objavljeno: Srijeda, 13.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sezona prehlade i gripe opasno nam je pokucala na vrata, stoga nije na odmet istražiti kako ju što uspješnije i lakše prebroditi. Osim važnosti jačanja imuniteta tijekom cijele godine, treba se oboružati i preparatima koji sadrže sastojke učinkovite nakon što nastupe prvi simptomi prehlade i gripe.

Iako nepoznati, ekstrakt ploda crne bazge i ekstrakt korijena ljekovite pelargonije dva su sastojka koji se već godinama koriste za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, ali i brojne zdravstvene tegobe.

Crna bazga ljekovitost

Crna bazga (Sambucus nigra) kao lijek se koristi još od antičkih vremena, a najčešće se konzumira kao sirup ili sok. Ekstrakt ploda crne bazge ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala te štiti stanice od oksidativnog stresa.

Povoljan utjecaj crne bazge na zdravlje pripisuje se antocijanu, antioksidansu koji čisti tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice na razini DNK.

Ekstrakt ploda crne bazge pomaže jačanju imunološkog sustava kako bi se ljudski organizam lakše borio protiv virusa i bakterija. In vitro studije su dokazale učinkovitost ekstrakta crne bazge za liječenje gripe. Crnu bazgu najbolje je uzimati kod pojave prvih simptoma gripe i upala.

Crna bazga sadrži antioksidanse koji pomažu kod prehlade, gripe i jačanja imunološkog sustava. Smatra se da sirup crne bazge smanjuje intenzitet i trajanje infekcije ako se uzme u roku od 48 sati od prvih simptoma.

Ljekovita pelargonija

Ljekovita pelargonija biljka je koja se već dugo koristi u južnoafričkoj tradicionalnoj medicini. Korijen pelargonije najčešće se destilira u ekstrakt koji se koristi u preparatima protiv kašlja i prehlade zbog svog djelovanja na ublažavanje simptoma i smanjenje trajanja bolesti.

Ljekovita pelargonija pomaže kod bolesti i infekcija gornjeg dišnog sustava kao što su prehlada, bronhitis i sinusitis. Osim toga, ekstrakt korijena ljekovite pelargonije djeluje mukolitički i sekretomotorno te pospješuje rad gornjeg dišnog sustava.

Ljekovita pelargonija jedan je od najprodavanijih preparata za liječenje bronhitisa i upale ždrijela. Ima povoljno djelovanje kod upale dišnih puteva tako što olakšava iskašljavanje, ublažava infekciju zahvaljujući antibiotskom djelovanju. Značajno umanjuje vrijeme oporavka od trenutka pojave simptoma.

Ekstrakt crne bazge i ekstrakt korijena ljekovite pelargonije iznimno su učinkoviti sastojci kada nastupe prvi simptomi sezonskih bolesti stoga ih nije na odmet imati u kućnoj ljekarni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije