Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?

Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?

Što sve negativno utječe na vaše pamćenje?
  • Objavljeno: Subota, 10.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Problemi s radom štitnjače

Kada vaša štitnjača ne radi kako treba, osjećat ćete različite nelagodne simptome. Bit će vam previše hladno, previše vruće, osjećat ćete tjeskobu, bit ćete loše raspoloženi i imat ćete slabo pamćenje. Iako štitnjača direktno ne utječe na mozak, može utjecati na pamćenje. Ova žlijezda igra važnu ulogu u održavanju tjelesnog metaboličkog procesa. Osobe koje imaju poteškoća s radom štitnjače često osjećaju poteškoće s pamćenjem i koncentracijom.

Valunzi

Svaki put kada osjetite nalet valunga, vjerojatno ćete osjetiti i kako vaše pamćenje i koncentracija naglo padaju. Što su valunzi češći i intenzivniji, to će žena osjećati veće poteškoće u pamćenju događaja i priča. Valunzi ne oštećuju mozak ni na koji način. Pamćenje se opet vraća u normalno stanje jednom kada valunzi prestanu. I ostali simptomi menopauze mogu negativno utjecati na pamćenje, naročito nesanica.

Manjak sna

Osobe s poteškoćama u spavanju i poremećajima spavanja najčešće osjećaju poteškoće u koncentraciji, pažnji i pamćenju. Dnevno vam je potrebno oko 8 sati sna, ali ponekad i više. Kada ste kronično neispavani, neki dijelovi mozga počinju intenzivnije raditi a dio mozga odgovoran za pamćenje i koncentraciju, radi otežano.

Anksioznost i depresija

Ako ste kronično anksiozni i patite od depresije, pripremite se na to da ćete imati poteškoća sa pamćenjem i koncentracijom. Depresija i anksioznost značajno povećavaju rizik od nastanka demencije. Kroničan stres uzrokuje kronično visoku razinu hormona stresa što otežava funkcioniranje mozga. Dobra vijest je da će, jednom kada riješite probleme s anksioznošću i depresijom, vaše pamćenje polako postajati sve bolje.

Neki lijekovi

Brojni lijekovi koji se izdaju na recept mogu uzrokovati poteškoće s pamćenjem. To su najčešće lijekovi za smirenje i ublažavanje simptoma depresije. Lijekovi za poboljšanje funkcije srca su također povezani s poteškoćama u pamćenju. Čak i antihistaminici mogu uzrokovati slabije pamćenje i manjak koncentracije.

Pušenje

Pušenje otežava dotok krvi u mozak. Brojna istraživanja su pokazala da pušenje narušava koncentraciju i pamćenje, bez obzira na to koliko se pušačima činilo suprotno. Pušači lošije djeluju u rješavanju problema, u odnosu na nepušače. Pušačima je potrebnije više da procesuiraju i zapamte određene informacije.

Prekomjeran unos masti

Istraživanja su pokazala da prekomjeran unos masti može negativno utjecati na kratkoročno pamćenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje u razdoblju od 8 tjedana jedu hranu s visokim postotkom masti, daju lošije rezultate na testovima pamćenja i koncentracije. Dokazano je da pretilost tijekom djetinjstva može negativno utjecati na koncentraciju i pamćenje kasnije u životu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije