Na vrijeme prepoznajte simptome bolesti štitnjače!

Na vrijeme prepoznajte simptome bolesti štitnjače!

Na vrijeme prepoznajte simptome bolesti štitnjače!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu grla. Sastoji se od dvije strane (polutke) koje se protežu sa obje strane dušnika. Štitnjača proizvodi dva primarna hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Kada je razina ovih hormona previsoka ili preniska, tada se javljaju nuspojave.

Ova žlijezda u obliku leptira sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija, regulira disanje, rad mišića i središnjeg i perifernog živčanog sustava. Regulira razinu tjelesne temperature, kolesterola, otkucaje srca i menstrualni ciklus.

Simptomi poremećaja u radu štitnjače ponekad mogu biti potpuno neprimjetni. Važno je redovito mjeriti i testirati razinu hormona štitnjače. Donosimo vam najčešće suptilne simptome poremećaja u radu štitnjače.

Saznajte sve o hormonima štitnjače!

Umor

Umor je vrlo često posljedica hipotireoze – niske razine hormona štitnjače u krvi. Umor koji traje više od nekoliko tjedana se dijagnosticira kao kronični umor i karakterizira ga manjak energije i iscrpljenost, bez obzira na adekvatnu količinu sna i usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Naglo debljanje

Naglo, iznenadno i neobjašnjivo debljanje je vrlo često simptom bolesti i poremećaja u radu štitnjače, točnije hipotireoze (smanjena razina hormona štitnjače). S druge strane, povišena razina hormona štitnjače poznata pod nazivom hipertireoza, može uzrokovati naglo mršavljenje.

Nepravilan srčani ritam

Hormoni štitnjače utječu na veliki broj vitalnih organa. Kada je razina hormona štitnjače preniska, to može uzrokovati usporeni srčani ritam. S druge strane, povišena razina hormona štitnjače uzrokuje ubrzani srčani ritam.

Provjerite kako hormoni štitnjače utječu na srce!

Naticanje vrata

Suprotno drugim simptomima bolesti štitnjače, natečenost vrata je jedan od očiglednijih simptoma bolesti štitnjače. Ako primijetite kvržice na vratu, svakako se obratite liječniku jer su one najčešće posljedica nepravilnog rada štitnjače.

Depresija

Depresija je vrlo često posljedica poremećaja u radu štitnjače. Hipotireoza utječe na razinu hormona sreće u mozgu. Istraživanja su pokazala da hipotireoza izravno utječe na aktivnost drugih tjelesnih organskih sustava, što doprinosi općenitom lošem raspoloženju.

Anksioznost

Anksioznost je vrlo često posljedica hipertireoze, odnosno previsoke razine hormona štitnjače. Hipertireoza uzrokuje pojačanu aktivnost ostalih dijelova tijela i stvara osjećaj tjeskobe, odnosno nemir.

Isprobajte namirnice koje štitnjača voli!

Smanjena koncentracija

Kada štitnjača ne funkcionira kako treba, tada se vrlo često naruše kognitivne sposobnosti. Hipertireoza uzrokuje nemir i narušava koncentraciju, a hipotireoza uzrokuje smanjenje interesa za aktivnosti i narušava pamćenje i fokus.

Smanjena želja za seksom

Poremećaji u radu štitnjače izravno utječu na želju za seksom. Smanjeni libido je vrlo često posljedica hipotireoza jer ona smanjuje razinu energije i uzrokuje debljanje. Hipotireoza uzrokuje smanjenje interesa za bilo kakve aktivnosti, uključujući i seksualne.

Suha koža

Hipotireoza usporava metabolizam, a simptome možete vrlo brzo primijetiti na teksturi i izgledu kože. Usporen metabolizam smanjuje znojenje, čime koža gubi vlagu, postaje suha i guli se. Suhi i oštećeni nokti su također jedan od simptoma hipotireoze.

Narušen rad probavnog sustava

Osobe koje boluju od hipotireoze se vrlo često žale na zatvor. Smanjenje hormona štitnjače usporava rad probavnog sustava i može uzrokovati nadutost, zatvor i smanjenu apsorpciju hranjivih tvari. S druge strane, hipertireoza može uzrokovati učestalu potrebu za obavljanjem velike nužde i dijareju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije