Upala sinusa - simptomi, kako je spriječiti i kada se obratiti liječniku?

Upala sinusa - simptomi, kako je spriječiti i kada se obratiti liječniku?

Upala sinusa - simptomi, kako je spriječiti i kada se obratiti liječniku?
  • Objavljeno: Srijeda, 26.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Infekcija sinusa, odnosno sinusitis ili rinosinusitis, je stanje koje nastaje kada se sinusi inficiraju, nateknu i upale. Upala sinusa je najčešće uzrokovana virusima, dok je u manjem broju slučajeva mogu uzrokovati bakterije ili gljivice. Stanja kao što su alergije, polipi u nosu i upala zuba također mogu doprinijeti nastanku simptoma i bolovima u području sinusa.

Postoje četiri vrste sinusnih infekcija:

  1. Akutni sinusitis - infekcija koja traje kratko vrijeme, odnosno kraće od 4 tjedna. Ova infekcija se obično javlja kao dio prehlade ili druge respiratorne bolesti. Također može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom (akutni bakterijski sinusitis).
  2. Subakutni sinusitis – infekcija koja traje između 4 i 12 tjedana.
  3. Ponavljajući akutni sinusitis – infekcija koja se javlja 4 ili više puta tijekom godine, pri čemu svaki put traje 7 dana ili više.
  4. Kronični sinusitis – infekcija koja traje dulje od 12 tjedana i često se ponavlja

Simptomi infekcije sinusa

1. Bol i pritisak u licu

Bol u licu čest je simptom sinusitisa. Bolove uzrokovane upalom sinusa možete osjetiti na čelu, sa strane nosa, u gornjoj čeljusti i zubima ili između očiju. Osim bolova, kod sinusitisa je moguće osjetiti pritisak na licu i to obično u predjelu nosa, ispod očiju, na čelu ili obrazima.

2. Curenje iz nosa i postnazalno kapanje

Uslijed infekcije sinusa iz nosa će se pojaviti iscjedak koji može biti mutan, žut ili zelen. Ovaj iscjedak dolazi iz upaljenih sinusa i izlazi iz tijela kroz nosni otvor. U nekim slučajevima iscjedak ne mora izlaziti kroz nos, već se može slijevati niz grlo te uzrokovati grebanje ili čak upalu grla. To se zove postnazalno kapanje i može dovesti do pojave kašlja prilikom ležanja noću i ujutro nakon ustajanja.

3. Začepljenost nosa

Infekcija sinusa uzrokuje oticanje nazalnih prolaza, što može dovesti ograničiti prolazak zraka i otežati disanje kroz nos. Uz to, začepljenost nosa može uzrokovati da ne možete dobro osjetiti miris ili okus.

Imate li problema sa sinusima? Evo što možete učiniti!

4. Sinusne glavobolje

Pritisak i oticanje u sinusima mogu uzrokovati glavobolju. Sinusne glavobolje se često pogoršavaju ujutro, jer se tijekom noći u sinusima nakuplja tekućina. Također, ovakva vrsta glavobolje se može pogoršati kada se naglo promijeni barometarski tlak oko vas ili prilikom promjene položaja glave.

5. Nadraženost grla, kašalj i promuklost

Budući da se iscjedak iz vaših sinusa slijeva niz stražnji dio grla, može izazvati iritaciju, pogotovo tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To može dovesti do trajnog i upornog kašlja, koji se može pogoršati kada ležite ili ujutro nakon ustajanja iz kreveta, a može ometati i spavanje. Noćni kašalj može ometati spavanje, stoga kako biste smanjili njegovu učestalost i intenzitet pokušajte spavati uspravno ili s glavom na povišenom jastuku. Česti kašalj može uzrokovati da glas zvuči promuklo.

6. Povišena temperatura

Iako nije uobičajeno, kao jedan od simptoma sinusitisa može se pojaviti povišena temperatura, kao i kod brojih drugih infekcija. Temperatura uslijed infekcije sinusa najčešće iznosi između 38 i 39,4 °C. Povišena temperatura signal je da se tijelo bori protiv virusne, bakterijske ili gljivične infekcije.

7. Loš zadah (halitoza)

Sluz koja nastaje u upaljenim sinusima može imati neugodan miris i uzrokovati loš zadah s obzirom na to da se slijeva niz grlo. Pojačana konzumacija vode u kombinaciji s čestim ispiranjem usta, ispiranjem sinusa ili pranjem jezika može pomoći ublažiti ovaj simptom.

Isprobajte prirodna rješenja za upalu sinusa

Mogu li se infekcije sinusa spriječiti ili izbjeći?

Izbjegavanje stvari koje iritiraju nos i sinuse može pomoći u smanjenju šanse za razvoj sinusitisa. Pušači mogu biti skloni razvoju infekcija sinusa jer pušenje šteti sluznici nosa, usta, grla i dišnog sustava. Prestanak pušenja stoga može pomoći u sprječavanju budućih epizoda i akutnog i kroničnog sinusitisa.

Jedan od načina za sprječavanje infekcije je provođenje higijenskih mjera, kao što je često pranje ruku, pogotovo tijekom sezone prehlade i gripe kako ne biste viruse i bakterije s ruku prenijeli na nos i sinuse. Također, tijekom zimskih mjeseci zrak u prostorijama može biti suh zbog centralnog grijanja i iritirati sinuse te ih učiniti podložnijima infekciji. U takvom slučaju možete koristiti ovlaživač zraka.

Isprobajte trikove za ovlaživanje zraka bez ovlaživača

Kada otići liječniku zbog upale sinusa?

Infekcije sinusa se često spontano povlače nakon otprilike 10 dana. Ako vaši simptomi traju dulje bez poboljšanja ili ako se pogoršaju, liječnik će morati otkriti temeljni uzrok infekcije i odrediti način liječenja.

Ako imate česte i neobjašnjive upale sinusa, obratite se svome liječniku jer možda patite od alergije. Postoji mogućnost da ste alergični na nešto što uzrokuje trajne simptome sinusa i vjerojatno ćete morati liječiti svoje alergije kako biste ublažili infekciju sinusa. Također je moguće da vaše simptome uzrokuje neko drugo stanje. Na primjer, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) može uzrokovati infekcije sinusa. Kod djece i adolescenata, povećani adenoidi također mogu biti čimbenik koji pridonosi nastanku infekcije. Prvi korak trebao bi biti dobivanje dijagnoze od liječnika opće prakse, pedijatra ili otorinolaringologa.

Obavezno posjetite svog liječnika ako imate teške simptome ili ako sljedeći simptomi traju dulje od 10 dana i stalno se stalno vraćaju:

  • groznica
  • iscjedak iz nosa
  • bol u licu

Ako imate kronični ili ponavljajući sinusitis, vaš liječnik će vas vjerojatno uputiti na pregled otorinolaringologu koji će obaviti detaljne pretrage kako bi se utvrdio uzrok simptoma.

Infekciju sinusa nije dobro ignorirati jer ako se ne liječi može uzrokovati ozbiljnija stanja. Primjerice, ako infekcija zahvaća sinusnu šupljinu blizu mozga, može se proširiti na mozak ako se ne liječi. Iako rijetko, infekcija također može proći u očnu duplju i uzrokovati promjene vida ili sljepoću. Ove vrste infekcija su češće kod djece. Iako nije uobičajeno, ozbiljna gljivična infekcija sinusa koja se ne liječi može prijeći u kosti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije