Muči vas sinusitis? Otkrijte simptome i kako ga liječiti!

Muči vas sinusitis? Otkrijte simptome i kako ga liječiti!

Muči vas sinusitis? Otkrijte simptome i kako ga liječiti!
  • Objavljeno: Petak, 06.04.2018.
  • Broj pregleda: 6.242
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Bol u čelu ili između očiju, bol gornjih desni, osjećaj punine, začepljen nos i hunjavica, simptomi su upale sinusa koju nazivamo sinusitis.

Što su sinusi?

Sinusi su zračni prostori u lubanji, obloženi sluznicom.

Što je sinusitis?

To je upala sinusa. Infekcija sinusa ili alergija, mogu upaliti tkivo sinusa, čineći ga crvenim i natečenim, što u konačnici rezultira začepljenim nosom i bolovima na području lica.

Otkrijte kako se riješiti upale sinusa uz pomoć superhrane!

Sinusitis uzrokuje začepljen nos, što onemogućava normalno disanje. Također se javlja i bol i pritisak između očiju, iznad obrva, obraza i/ili zubnog mesa. Karakterizira ga i sekret koji može biti proziran, žućkast ili zelene boje. Također se mogu pojaviti umor, kašalj, upala grla, neugodan zadah, glavobolja i lagano povišena temperatura.

Ako upala sinusa traje duže od 3 mjeseca, riječ je o kroničnom sinusitisu. Obično su glavni uzročnici bakterije koje su se nastanile u sinusima, ali sinusitis može pogoršati i anatomija, alergije, polipi, slab imunitet i zubne bolesti.

Trebamo li koristiti sprej za odčepljivanje sinusa?

Ti sprejevi smanjuju otečenost sluznice i omogućuju lakše disanje. No, s takvim lijekovima treba pripaziti i koristiti ih samo nekoliko dana.

Saznajte kako očistiti sinuse i osloboditi dišne putove uz pomoć prstiju!

Kada je vrijeme za antibiotike?

Ako je sinusitis uzrokovan prehladom, koja je virusna bolest, onda antibiotici ne pomažu. S Obzirom na to da antibiotici ne liječe viruse, neće pomoći ni kod prehlade. Ako je upala sinusa povezana s prehladom, trebali biste osjećati poboljšanje nakon 7 do 14 dana. U suprotnom, ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, posjetite liječnika koji će ustvrditi je li riječ o bakterijskoj infekciji i prema potrebi propisati antibiotike.

Liječenje sinusitisa uzrokovanog alergijom

Ovu vrstu sinusitisa pokušajte liječiti slanom vodenom otopinom, inhaliranjem i ispiranjem sinusa. U ovom slučaju također pomažu i nazalni steroidni sprejevi, ali njihovo korištenje morate ograničiti na nekoliko dana. Antihistaminici također mogu biti od pomoći, pogotovo ako proizvodite puno sekreta i često kišete.

Otkrijte prirodna rješenja za upalu sinusa!

Kada posjetiti liječnika?

Žuta ili zelena sluz može značiti da imate bakterijsku infekciju. Čak i tada, liječenje može proći bez antibiotika. No, ako se simptomi pogoršavaju ili se pojave novi simptomi, vrijeme je za odlazak liječniku.

Rijetke komplikacije sinusitisa

Iako sinusitis nije opasan po zdravlje, osim što ga karakteriziraju neugodni simptomi, ipak postoji mogućnost od rijetkih komplikacija. S obzirom na to da sinuse od mozga odvaja samo kost, ponekad infekcija sinusa može zahvatiti i dio mozga. Osim toga, infekcija se može proširiti u očne jabučice i uzrokovati sljepoću. Manje ozbiljne komplikacije uključuju napad astme i gubitak mirisa ili okusa, koji su obično privremeni.

Isprobajte napitak koji će vas odmah osloboditi glavobolje!

Možemo li spriječiti sinusitis?

Nažalost ne, ali možemo poduzeti sljedeće korake koji će ublažiti iritacije sinusa:

  1. Vlažite sinuse. Koristite sprejeve slane vode, inhalirajte se i ispirite sinuse.
  2. Izbjegavajte suh zrak i često prozračujte prostoriju u kojoj se nalazite.
  3. Izbjegavajte izlaganje agresivnim sredstvima za čišćenje koji oštećuju sluznicu.
  4. Prestanite pušiti i izbjegavajte zadimljene prostorije.

Najnovije

Najčitanije