Sinusitis – simptomi i liječenje

Sinusitis – simptomi i liječenje

Sinusitis – simptomi i liječenje
  • Objavljeno: Utorak, 07.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bol u čelu ili između očiju, bol gornjih desni, osjećaj punine, začepljen nos i hunjavica, simptomi su upale sinusa koju nazivamo sinusitis.

Što su sinusi?

Sinusi su zračni prostori u lubanji, obloženi sluznicom.

Što je sinusitis?

Sinusitis je upala sinusa. Infekcija sinusa ili alergija, mogu upaliti tkivo sinusa, čineći ga crvenim i natečenim, što u konačnici rezultira začepljenim nosom i bolovima na području lica.

Sinusitis uzrokuje začepljen nos, što onemogućava normalno disanje. Također, javlja se bol i pritisak između očiju, iznad obrva, obraza i/ili zubnog mesa. Karakterizira ga i sekret koji može biti proziran, žućkast ili zelene boje. Uz sinusitis se mogu pojaviti i drugi simptomi, poput: umora, kašlja, upale grla, neugodnog zadaha, glavobolje i lagano povišene temperature.

Ako upala sinusa traje duže od 3 mjeseca, riječ je o kroničnom sinusitisu. Glavni uzročnici sinusitisa su obično bakterije koje su se nastanile u sinusima, ali sinusitis može pogoršati i anatomija, alergije, polipi, slab imunitet i zubne bolesti.

Kad je vrijeme za antibiotike?

Ako je sinusitis uzrokovan prehladom, koja je virusna bolest, onda antibiotici ne pomažu. S obzirom na to da antibiotici ne liječe viruse, neće pomoći ni kod prehlade. Ako je upala sinusa povezana s prehladom, trebali biste osjećati poboljšanje unutar 7 do 14 dana. U suprotnom, ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, posjetite liječnika koji će ustvrditi je li riječ o bakterijskoj infekciji i prema potrebi propisati antibiotike.

Liječenje sinusitisa uzrokovanog alergijom

Ovu vrstu sinusitisa pokušajte liječiti slanom vodenom otopinom, inhaliranjem i ispiranjem sinusa. Kod sinusitisa uzrokovanog alergijom pomažu i nazalni steroidni sprejevi, ali njihovo korištenje morate ograničiti na nekoliko dana. Antihistaminici vam isto mogu biti od pomoći, pogotovo ako proizvodite puno sekreta i često kišete.

Kada posjetiti liječnika?

Žuta ili zelena sluz može značiti da imate bakterijsku infekciju. Čak i tada, liječenje može proći bez antibiotika. No, ako se simptomi pogoršavaju ili se pojave novi simptomi, vrijeme je za odlazak liječniku.

Rijetke komplikacije sinusitisa

Osim što ga karakteriziraju neugodni simptomi, sinusitis nije opasan po zdravlje, ali postoji mogućnost od rijetkih komplikacija. S obzirom na to da sinuse od mozga odvaja samo kost, ponekad infekcija sinusa može zahvatiti i dio mozga. Osim toga, infekcija se može proširiti u očne jabučice. Manje ozbiljne komplikacije uključuju napad astme i gubitak mirisa ili okusa, koji su obično privremeni.

Možemo li spriječiti sinusitis?

Sinusitis se, nažalost, ne može spriječiti, ali možete poduzeti sljedeće korake koji će ublažiti iritacije sinusa.

  1. Vlažite sinuse. Koristite sprejeve slane vode, inhalirajte se i ispirite sinuse.
  2. Izbjegavajte suh zrak i često prozračujte prostoriju u kojoj se nalazite.
  3. Izbjegavajte izlaganje agresivnim sredstvima za čišćenje koji oštećuju sluznicu.
  4. Prestanite pušiti i izbjegavajte zadimljene prostorije.

Ublažite simptome sinusitisa

Ako vam ništa od toga ne pomaže, isprobajte Snup.

Snup je sprej za nos koji olakšava disanje uslijed smanjenja otoka sluznice nosa i potiče bolju eliminaciju sekreta kod djece i odraslih. Snup je izvrstan spoj znanosti i prirode (sadrži morsku vodu) koji djeluje već za nekoliko minuta, a njegov dugotrajan učinak traje i do 8 sati.

Snup sprej za nos olakšava simptome:

  • sinusitisa

  • začepljenog nosa

  • kroničnog i alergijskog rinitisa

Snup sadrži djelatnu tvar ksilometazolin koja učinkovito smanjuje otok sluznice nosa i olakšava disanje začepljenog nosa i pražnjenja sekreta u slučaju paranazalnog sinusitisa i kataralne upale srednjeg uha povezane s prehladom. Snup sprej za nos ne smije se primjenjivati dulje od 7 dana, osim ako liječnik ne preporuči drugačije.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU.

SNUP-AD-007-27122019

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije