Ovo su simptomi sinusitisa – otkrijte kako ga liječiti! 

Ovo su simptomi sinusitisa – otkrijte kako ga liječiti! 

Ovo su simptomi sinusitisa – otkrijte kako ga liječiti! 
  • Objavljeno: Srijeda, 10.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Bol u čelu ili između očiju, bol gornjih desni, osjećaj punine, začepljen nos i hunjavica, simptomi su upale sinusa koju nazivamo sinusitis.

Sinusitis je upala sinusa, zračnog prostora u lubanji, obloženog sluznicom.

Infekcija sinusa ili alergija, mogu upaliti tkivo sinusa, čineći ga crvenim i natečenim, što u konačnici rezultira začepljenim nosom i bolovima na području lica.

Sinusitis uzrokuje začepljen nos, što onemogućava normalno disanje. Također se javlja i bol i pritisak između očiju, iznad obrva, obraza i/ili zubnog mesa. Karakterizira ga i sekret koji može biti proziran, žućkast ili zelene boje. Također se mogu pojaviti umor, kašalj, upala grla, neugodan zadah, glavobolja i lagano povišena temperatura.

Ako upala sinusa traje duže od 3 mjeseca, riječ je o kroničnom sinusitisu. Obično su glavni uzročnici bakterije koje su se nastanile u sinusima, ali sinusitis može pogoršati i anatomija, alergije, polipi, slab imunitet i zubne bolesti.

Trebamo li koristiti sprej za odčepljivanje sinusa?

Sprejevi i kapi za odčepljivanje sinusa smanjuju otečenost sluznice i omogućuju lakše disanje. Snup sprej za nos olakšava disanje na nos uslijed smanjenja otoka sluznice nosa i potiče bolju eliminaciju sekreta kod djece i odraslih.

Kada je vrijeme za antibiotike?

Ako je sinusitis uzrokovan prehladom, koja je virusna bolest, onda antibiotici ne pomažu. S obzirom na to da antibiotici ne liječe viruse, neće pomoći ni kod prehlade. Ako je upala sinusa povezana s prehladom, trebali biste osjećati poboljšanje nakon 7 do 14 dana. U suprotnom, ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, posjetite liječnika koji će ustvrditi je li riječ o bakterijskoj infekciji i prema potrebi propisati antibiotike.

Liječenje sinusitisa uzrokovanog alergijom

Ovu vrstu sinusitisa pokušajte liječiti slanom vodenom otopinom, inhaliranjem i ispiranjem sinusa. U ovom slučaju također pomažu i nazalni steroidni sprejevi, ali njihovo korištenje morate ograničiti na nekoliko dana. Antihistaminici također mogu biti od pomoći, pogotovo ako proizvodite puno sekreta i često kišete.

Snup sprej za nos olakšava simptome začepljenog nosa, te kroničnog i alergijskog rinitisa. On je spoj znanosti i prirode. Djeluje već za 5 minuta, a njegov učinak traje i do 8 sati.

Kada posjetiti liječnika?

Žuta ili zelena sluz može značiti da imate bakterijsku infekciju. Čak i tada, liječenje može proći bez antibiotika. No, ako se simptomi pogoršavaju ili se pojave novi simptomi, vrijeme je za odlazak liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije