Virtualna ambulanta: Odgovor Klinike Magdalena na preglede u doba korone

Virtualna ambulanta: Odgovor Klinike Magdalena na preglede u doba korone

Virtualna ambulanta: Odgovor Klinike Magdalena na preglede u doba korone
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pandemija koronavirusa sve je zahvatila pomalo nespremne. Život kakav smo poznavali odjednom je stao, a jednostavne radnje poput odlaska liječniku ili čak samo dobivanja informacije, svakim su danom sve izazovnije. To je posebno pogodilo ranjive skupine, odnosno kronične bolesnike, nositelje čimbenika rizika, koji žive u strahu od zaraze - zbog čega su postali prisiljeni zanemarivati svoje zdravlje. Rizik od zaraze prisutan je u svakom segmentu života, a zdravstveni je sustav postao gotovo pa nedostupan.

Unatoč pandemiji COVID-19 život ne smije stati, a zdravstvene se usluge moraju nastaviti pružati bez obzira na situaciju. Toga su svjesni kardiološki stručnjaci u Klinici Magdalena, kojima je sigurnost i zdravlje pacijenata na prvome mjestu.

Kako bi kardiološkim bolesnicima nastavili pružati kvalitetnu i sveobuhvatnu zdravstvenu skrb, pritom ih ne izlažući riziku od zaraze i nepotrebnom fizičkom dolasku u ambulantu zbog kontrole, Klinika Magdalena pokrenula je Virtualnu ambulantu, novu uslugu koja kardiološkim bolesnicima omogućuje da iz sigurnosti vlastitog doma obave pregled i konzultacije s kardiologom specijalistom.

‘’U Klinici Magdalena već neko vrijeme pružamo uslugu virtualne klinike. Od prvog vala pandemije koronavirusa spoznali smo koliko je važan kontakt s pacijentom gdje god se on nalazi, u okvirima kada je zdravstvena zaštita nedostupna.’’ - objasnio je dr. Aleksandar Trbović, specijalist interne medicine i uže specijalnosti kardiologije te voditelj poliklinike.

Aleksandar Trbović, dr. med.

U virtualnoj ambulanti pacijenti mogu stupiti u kontakt s kardiologom iz sigurnosti vlastitog doma, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske se nalaze, a pogotovo danas, kada su sve češće mjere samoizolacije udaljile pacijente od njihovih kardiologa. Tako pacijenti dobivaju odgovore na sva pitanja vezana uz svoje zdravstveno stanje, objašnjenje nalaza, kao i daljnje upute za liječenje.

Kako koristiti Virtualnu ambulantu?

Virtualna ambulanta Klinike Magdalena nalazi se na platformi Magdalena Digital. Korištenje platforme je iznimno jednostavno. Ako vam je potreban kardiološki pregled, tek vas nekoliko koraka dijeli od razgovora s kardiologom u realnom vremenu, bez potrebe za dolaskom u ordinaciju, a pregled se odvija na daljinu - online.

Prvi korak je ulogirati se na platformu, odnosno unijeti osobne podatke i učitati svoju medicinsku dokumentaciju. Zatim vrlo jednostavno odabirete ime kardiologa s kojim želite obaviti konzultacije i željeni termin ili onoga koji je dostupan u vrijeme kada to vama odgovara.

Nakon toga slijedi razgovor s kardiologom u obliku video poziva u odabranom terminu. Konzultacije s kardiologom putem video poziva ne razlikuju se mnogo od razgovora u ordinaciji. Osim što će kardiolog pregledati vašu dokumentaciju, tijekom video poziva promatrat će znakove (primjerice, dišete li normalno i jesu li prisutni kakvi simptomi u realnom vremenu), odnosno uočit će sve ono što bi uočio tijekom kontrole u ordinaciji. Ako je vaša situacija stabilna i ne zahtijeva fizički dolazak u ordinaciju, kardiolog će s vama dogovoriti eventualnu korekciju terapije, ako je to potrebno.

‘’U slučaju kada su neophodni daljnja obrada ili zahvat, pacijenta odmah naručujemo na pregled u našoj ustanovi.’’ - ističe dr. Trbović.

VIDEO: Kako koristiti Virtualnu ambulantu?

Prednosti pregleda u digitalnoj ordinaciji su mnogobrojni, kako za kardiologa tako i za pacijente. Korištenjem usluge Virtualne ambulante dobit ćete medicinski relevantne informacije iz sigurnosti vlastitog doma, zbog čega ne trebate fizički doći u Kliniku Magdalena ako to nije potrebno.

Zanimljive su i priče pacijenata Klinike Magdalena koji su već koristili usluge Virtualne ambulante. Jedan od njih je nakon kardiološke operacije, za vrijeme oporavka, umjesto fizičkih posjeta koristio online konzultacije sa svojim liječnikom. Navedeni pacijent objašnjava da su video pozivi, koje je u sklopu Virtualne ambulante obavljao s doktorom, smanjili broj potrebnih fizičkih dolazaka u bolnicu.

‘’Virtualna ambulanta mi omogućava da lakše i sigurnije stupim u kontakt s doktorom. Jako sam zadovoljan ovakvom uslugom koja pojednostavljuje preglede’’ - ističe drugi pacijent, koji zahvaljujući ovoj usluzi nije morao putovati iz Pule, gdje živi, u Zagreb.

Telemedicinski centar: EKG na daljinu

S korištenjem modernih tehnologija koje omogućavaju najnaprednije sustave liječenja i praćenja pacijenata, u Klinici Magdalena počeli su i prije situacije s koronavirusom. Virtualna ambulanta nije jedina moderna medicinska usluga koju pruža Klinika Magdalena. Još prije 20 godina stručnjaci iz Magdalene su pokrenuli prvi telemedicinski centar u ovom dijelu Europe.

Pacijentima tako stoji na raspolaganju pozivni centar za očitavanje 12-kanalnog EKG-a na daljinu. Takva usluga olakšava kontrolu pacijenata u izvanbolničkim uvjetima, odnosno njihovo praćenje u realnom vremenu iz sigurnosti vlastitog doma.

‘’Prednost našeg sustava je što pacijent, odnosno svaki korisnik, dobiva medicinski relevantnu informaciju u vlastitom domu. Nema potrebe da putuje i izlaže se riziku direktnim fizičkim kontaktom sa zdravstvenim sustavom sve dok to nije potrebno.’’ - kazao je dr. Trbović.

Sustav funkcionira tako da pacijent sam, bez obzira gdje se nalazio, snima EKG pomoću prijenosnog uređaja veličine dlana spojenog na Internet, jednostavnog za korištenje, a koji zatim u samo nekoliko sekundi očitane podatke šalje u Kliniku Magdalena. Na temelju primljenog nalaza kardiolozi u klinici u realnom vremenu provjeravaju stabilnost pacijenta, a zatim telefonski stupaju s njim u kontakt te ga, ako je potrebno, upućuju na hospitalizaciju ili mu mijenjaju terapiju. Tako je omogućena kontinuirana komunikacija između liječnika i pacijenta, u realnom vremenu, neovisno o lokaciji pacijenta.

Virtualna sestra Megi

Još jedna suvremena usluga Klinike Magdalena koja olakšava liječenje i komunikaciju između pacijenta i kardiologa je Virtualna sestra Megi, koja je razvijena u suradnji s tehnološkim startupom Mindsmiths. Ova usluga je bazirana na umjetnoj inteligenciji, a pomaže pacijentu i kardiolozima praćenje arterijske hipertenzije. Monitoring ove bolesti nije uvijek jednostavan, a čest problem je taj što pacijenti ponekad zaborave uzeti terapiju.

Zato je i nastala virtualna sestra Megi koja svakodnevno komunicira s pacijentom putem aplikacije i podsjeća ga kada treba uzeti terapiju. Također, podsjeća pacijenta i da provjeri vrijednost tlaka te na osnovu toga, u slučaju pojave simptoma ili povišene vrijednosti tlaka, kontaktira nadležnog kardiologa u Klinici Magdalena. U takvom će slučaju kardiolog telefonski kontaktirati pacijenta kako bi ga, ako je potrebno, uputio na dodatne pretrage ili modificirao terapiju.

Ovaj sustav ne samo da prati podatke o aktualnom stanju hipertenzije, već potiče pacijenta da aktivno sudjeluje u brizi o svome zdravlju i tako pokuša prevenirati posljedice ove bolesti.

Virtualne medicinske usluge – budućnost zdravstva

Uslijed pandemije koronavirusa koja je skoro pa zaustavila čitav svijet, stručnjaci u Klinici Magdalena prilagodili su se novom načinu života te pacijentima olakšali liječenje i praćenje kardiovaskularnih bolesti. Moderan pristup liječenju korištenjem modernih tehnologija nije neophodan samo u ovo vrijeme, kada se ambulantni pregledi za mnoge pacijente otkazuju, već će olakšati kontakt pacijenta i kardiologa i nakon pandemije.

Klinika Magdalena sinonim je za najbolji odabir lječilišta za bolesti srca i krvnih žila

Klinika Magdalena pomoću svojih virtualnih usluga, kao što su Virtualna ambulanta, telemedicinski pozivni centar i virtualna sestra Megi, skraćuje put od pacijenta do kardiologa te omogućava pružanje najkvalitetnije medicinske usluge na bilo kojem mjestu gdje se nalazite.

Zahvaljujući virtualnim uslugama klinike više ne morate putovati u Zagreb ili Krapinske Toplice radi uobičajene kontrole, već brzu i kvalitetnu medicinsku uslugu možete dobiti kada god vam zatreba, iz sigurnosti vlastitog doma, bez troškova putovanja.

Više informacija potražite na web stranici Virtualne ambulante ili na Facebook stranici Klinike Magdalena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije