Ovo su simptomi previsoke razine šećera u krvi

Ovo su simptomi previsoke razine šećera u krvi

Ovo su simptomi previsoke razine šećera u krvi
  • Objavljeno: Srijeda, 11.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Većina ljudi misli kako samo dijabetičari imaju visoku razinu šećera u krvi. To nije točno! Svaka osoba može imati povišenu razinu šećera u krvi koja neprimjetno oštećuje živce, krvne žile i organe, bez da ima dijabetes. Važno je primijetiti simptome povišene razine šećera i reagirati na vrijeme!

Kako ćete znati da imate povišenu razinu šećera u krvi? Pažljivo pročitajte ove simptome i provjerite imate li povišeni šećer u krvi!

Čest umor

Kod visoke razine šećera u krvi, tijelo ne može pravilno pohraniti i iskoristiti glukozu. Energija se koristi neefikasno, a stanice je ne dobivaju dovoljno. Sve to dovodi do činjenice da često osjećate umor bez razloga.

Često mokrenje

Ako je šećer u krvi previsok, bubrezi ne mogu dobro funkcionirati. Pokušavajući izjednačiti koncentraciju glukoze u krvi i stanicama, bubrezi pokušavaju izbaciti višak glukoze iz tijela. To rezultira čestim mokrenjem.

Stalna žeđ

Jaka žeđ se javlja zbog velikog gubitka tekućine. Hipotalamus procjenjuje razinu dehidracije i uzrokuje žeđ. Nakon toga šalje odgovarajući signal mozgu. Naravno, ne možete trpjeti žeđ ali, bolje je ako umjesto soka odaberete vodu ili čaj bez šećera.

Gubitak kilograma bez truda

Iako ovo zvuči kako dobra vijest, vjerujte, nije. Uz visoku razinu glukoze, možete u kratkom vremenu smršaviti, čak i ako su obroci česti i sadrže puno kalorija.

Gubitak tekućine zbog čestog mokrenja dovodi do niske razine tekućine u cijelom tijelu, a rezultira gubitkom tjelesne težine. Ako je razina inzulina nedovoljna za metabolizam glukoze, tijelo će se prebaciti na masnoću.

Velika količina urina i visoka razina glukoze tjeraju tijelo da troši više kalorija. Na taj način se tijelo pokušava riješiti viška glukoze.

Česte infekcije

Infekcije mokraćnog sustava i gljivične infekcije mogu se javiti kod muškaraca i žena. Češće su kod žena s visokom razinom šećera u krvi i dijabetesom. Velika količina šećera stvara povoljno okruženje za razmnožavanje gljivica i bakterija.

Suha koža

Suha koža može biti povezana s visokom razinom šećera u krvi iz nekoliko razloga:

  • Prekomjerno mokrenje dehidrira tijelo do te mjere da isušuje kožu.
  • Dolazi do ateroskleroze i istodobnog smanjenja cirkulacije krvi.
  • Oštećeni živci mogu poremetiti normalan rad znojnih žlijezda i utječu na ravnotežu između kože i vode.

Problemi s koncentracijom

Visoka razina šećera u krvi sprječava ulazak glukoze u stanice mozga koji ima poteškoća s dobivanjem energije. To negativno utječe na brzinu razmišljanja i odlučivanja. Zato se ne možete koncentrirati ni na najjednostavnije zadatke.

Zamućen vid

Zamućen vid je također rezultat dehidracijskog učinka zbog visoke razine šećera u krvi koja utječe na stanice oka. Zato vam se vid magli i ne vidite jasno kao prije.

Sporo zacjeljivanje rana i porezotina

Ovo se događa jer su krvne žile oštećene zbog prevelike razine glukoze koja se nalazi u venama i arterijama. Tijelo zato ne može omogućiti pravilno zarastanje rana.

Erektilna disfunkcija

Poteškoće s održavanjem erekcije su jedan od simptoma povišene razine šećera u krvi. Za erekciju su potrebni zdravi živci, dobar protok krvi i pravilna ravnoteža hormona. Višak šećera u krvi može negativno utjecati na svaki od tih sustava.

Česta nervoza i razdražljivost

Istraživanja kažu kako su osobe s visokom razinom šećera u krvi razdražljive i sklone depresiji.

Mozak ovisi o uravnoteženoj opskrbi glukozom, a nagle promjene razine glukoze negativno utječu na njegov rad. Zato vam se raspoloženje naglo pogoršava.

Šećer također utječe na apsorpciju drugog nutrijenta odgovornog za raspoloženje: kroma. Ovaj je mineral potreban za održavanje stabilne razine šećera u krvi jer inzulin, koji smanjuje glukozu u krvi, ne može pravilno funkcionirati bez njega.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije