Vitamin D - preporuke za korištenje i najbolji izvori

Vitamin D - preporuke za korištenje i najbolji izvori

Vitamin D - preporuke za korištenje i najbolji izvori
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedna od glavnih funkcija vitamina D je jačanje imunološkog sustava, zbog čega je ovaj vitamin iznimno važan tijekom sezonskih bolesti i pandemije koronavirusa. Osim toga, vitamin D je ključan i za brojne druge funkcije u organizmu.

Postoje 2 osnovne vrste vitamina D - vitamin D2 i vitamin D3. Vitamin D2 nalazimo u biljkama i gljivama zbog čega je pogodan za vegetarijance i vegane, a vitamin D3 prirodno se nalazi u životinjskim izvorima kao što je losos i ostale vrste masne ribe.

Novija istraživanja pokazuju zabrinjavajuće podatke, a to je da čak 50% svjetske populacije (koja živi iznad 35. paralele) nema dovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi. Takva statistika zabrinjava, između ostalog, iz razloga što dovoljna količina vitamina D može pomoći imunološkom sustavu u obrani tijela od infekcija, kao što su infekcije dišnog sustava koje uzrokuje koronavirus.

Osim toga, manjak vitamina D u organizmu povezan je s brojnim bolestima koje se vežu uz velik broj smrtnih slučajeva osoba pozitivnih na COVID-19.

Preporuke o korištenju vitamina D

Iako manjak vitamina D u organizmu može predstavljati veliki problem, on se može umanjiti konzumacijom namirnica i unosom dodataka prehrani s vitaminom D. Čak je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno objavio preporuke o unosu vitamina D tijekom zimskih mjeseci.

Preporuke nalažu da je potrebno unositi najmanje 20 µg vitamina D dnevno. Međutim, zbog aktualne je situacije trenutno na mnogim prodajnim mjestima vlada nestašica dodataka prehrani s tim vitaminom. Zato smo istražili koji su najbolji proizvodi s vitaminom D i otkrili gdje ih možete kupiti odmah!

Najbolji izvori vitamina D

Beta Glukan i Vitamin D3

Uz vitamin D3 za normalnu funkciju imunološkog sustava, Zona Vital kapsule sadrže beta glukan što je jedan od najsnažnijih imunomodulatora.

Beta Glukan i Vitamin D3 dodatak prehrani po akcijskoj cijeni potražite na poveznici ili klikom na fotografiju.

Shiitake funkcionalne gljive u prahu

Poznato je da su Shiitake gljive jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina D. Preporučena dnevna doza Shiitake gljiva u prahu iznosi 5 g, a sadrži čak 20 µg vitamina D. Prah Shiitake gljive je bogat i beta glukanom, što ga čini izvrsnim za sve koji žele na prirodan način ojačati imunološki sustav.

Prah Shiitake gljive možete kupiti po akcijskoj cijeni klikom na poveznicu ili fotografiju.

Immun 44

Immun 44® dodaci prehrani odličan su izvor vitamina D3, a sadrže ekstrakt divljeg pelina (Cistus incanus). Dolaze u 2 oblika, odnosno kao kapsule koje su namijenjene odraslima i kao sirup za jačanje imuniteta kod djece i odraslih.

Immun 44® možete kupiti po akcijskim cijenama! Immun 44® u obliku kapsula pronađite klikom na link, a Immun 44® sirup možete kupiti na ovoj poveznici.

Vitamin D3 Solgar

Vitamin D3 u Solgar dodatku prehrani dolazi iz ulja riblje jetre i učinkovito doprinosi jačanju imunološkog sustava. Ove kapsule ne sadrže umjetne boje, arome, konzervanse, kao ni mliječne sastojke.

Solgar vitamin D3 kupite na poveznici ili klikom na fotografiju!

Vitamin D3 u spreju

Za osobe koje nisu ljubitelji dodataka prehrani u obliku kapsula, idealan je vitamin D3 u formi spreja.

Vitamin D3 u spreju možete kupiti klikom na link ili na fotografiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije