Vitamin D može biti ključan u zaštiti od koronavirusa

Vitamin D može biti ključan u zaštiti od koronavirusa

Vitamin D može biti ključan u zaštiti od koronavirusa
  • Objavljeno: Subota, 18.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jak imunološki sustav iznimno je važan pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, stoga je jačanje imuniteta jedan od najvažnijih koraka u prevenciji.

Kod jačanja imuniteta veliku ulogu imaju različiti faktori kao što su, između ostalog, prehrana, vježbanje, dob, stres i uzimanje dodataka prehrani.

Jedan od izvrsnih imunomodulatora koji na prirodan način osnažuje imunitet i štiti organizam od infekcije je vitamin D. On je ključan za brojne tjelesne funkcije jer, osim što jača imunitet, osigurava normalno funkcioniranje mozga, pomaže tijelu u apsorpciji kalcija i fosfata, osnažuje mišiće te sprječava upalne procese.

Vitamin D dolazi u dva najvažnija oblika: vitamin D2 i vitamin D3, a razlikuju se ovisno o izvorima. Vitamin D3 nalazi se u životinjskim namirnicama (plava riba i riblje ulje, žumanjak, iznutrice, maslac), a D2 uglavnom dolazi iz biljnih izvora (gljive, u manjim količinama u soji, bademovom ili kokosovom mlijeku).

Vitamin D u hrani

Vitamin D topiv je u mastima, a često ga se naziva i sunčevim vitaminom jer naša koža proizvodi vitamin D kada je izložena suncu. Međutim, ako većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, kao što je slučaj tijekom izolacije, u organizam ga je potrebno unijeti hranom ili dodacima prehrani.

Hrana bogata vitaminom D uključuje ribu, riblje ulje, žumanjke, maslac i iznutrice, ali odgovarajuće količine ipak nije moguće dobiti isključivo putem hranjivih sastojaka, jer su prirodni izvori rijetki.

Zato su dodaci prehrani izvrsno rješenje koje na brz i jednostavan način doprinosi normalnoj funkciji organizma i održava potrebnu količinu vitamina i minerala u tijelu. U situaciji kada ne možete dovoljno vremena provoditi na otvorenom, pazite da pri ruci imate dodatke prehrani koji će vam pomoći da održite normalnu dnevnu količinu vitamina D3 i ojačate imunitet.

Osim Vitamina D3, jedan od ključnih saveznika imuniteta je beta glukan jer dokazano pomaže u ublažavanju simptoma respiratornih infekcija i smanjuje vrijeme trajanja bolesti.

Uzimanje Zona Vital Betaglucan + vitamin D3® dodatka prehrani doprinosi jačanju imunološkog sustava, održavanju normalnih kostiju, normalnoj razini kalcija u krvi, normalnoj apsorpciji kbetaglukan-i-vitamin-d3.718x0-is.jpgalcija i fosfora.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije