Zašto je kalcij toliko važan?

Zašto je kalcij toliko važan?

Zašto je kalcij toliko važan?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Minerali su anorganski elementi koje, poput vitamina, tijelo ne može samo proizvoditi nego ih u dovoljnoj količini moramo unositi u organizam prehranom ili dodacima prehrani.

Nema gotovo nijednoga kemijskog procesa u tijelu koji ne ovisi o jednom od vitamina ili minerala, tako da minerali u tijelu nisu ništa manje važni od vitamina, a nedostatak može proizvesti mnoge poremećaje. Uz to što su dijelovi enzima i koenzima potrebnih za biokemijske procese, oni su građevni materijal mnogih tkiva kao što su kosti, zubi, kosa, nokti i mnoga druga.

Kalcij je mineral o kojem se najviše govori. Među najrasprostranjenijim je elementima na zemlji, a u odraslome ljudskom tijelu ima ga oko 1,2 kilograma.

Oko 99 posto kalcija nalazi se u kostima i zubima. Procijenjeno je da oko 700 miligrama kalcija svakodnevno izlazi iz kosti i ulazi u njih. Za razliku od kalcija u kostima, kalcij u zubima se ne obnavlja, pa se zubi ne liječe i ne obnavljaju sami od sebe. No, kosti se mogu obnavljati, što je dobro zapamtiti u slučaju prijeloma i bolesti kostiju kao što je osteoporoza.

Ostatak od oko jedan posto kalcija nalazi se u krvi, limfi i tjelesnim tekućinama, gdje je prijeko potreban za propusnost staničnih membrana, zgrušavanje krvi, prijenos poruka između živaca i kontrakciju mišića. Također, s natrijem, kalijem i magnezijem regulira krvni tlak i ravnotežu vode u tijelu.

Sve te funkcije izvan kostiju nužne su za život i zato ako dođe do manjka kalcija za te funkcije, on se izvlači iz svojih spremišta u kojima služi kao građevni materijal, a to su kosti. Tako nastaje osteoporoza, bolest smanjenja koštane mase.
S obzirom na to da su kosti dinamično tkivo i stalno se obnavljaju, unošenje dovoljnih količina kalcija ne samo da uvelike može spriječiti nastajanje osteoporoze i osteomalacije, gubitka koštane mase, nego i znatno smanjiti rizik od nastanka nekih oblika raka (ponajprije raka debelog crijeva), povišenoga krvnog tlaka i drugih poremećaja.

Manjak kalcija

Kako kalcij ima ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, njegov manjak može uzrokovati razne poremećaje. Prvo, ako ga nema dovoljno u krvi, crpi se iz spremišta u kostima, što uzrokuje smanjenje koštane mase. Nadalje, nedostatak može proizvesti poremećaje u živcima i mišićima, povišeni krvni tlak, depresiju i druge slične poremećaje te različite alergije.

Među ozbiljne poremećaje koji mogu nastati zbog manjka kalcija ubraja se i predeklampsija u trudnoći, koja se može razviti u eklampsiju, tj. toksemiju u trudnoći. To je pojava edema, glavobolje, mučnine, povišenoga krvnog tlaka i konvulzija u zadnjim stadijima trudnoće, a koji mogu biti fatalni za majku i plod.

Calcimed D3 su prve šumeće tablete kalcija na hrvatskom tržištu obogaćene vitaminom D3. U ovoj inteligentnoj kombinaciji odnos kalcija i vitamina D3 možemo slikovito prikazati pomoću zaključanih vrata i ključa: vitamin D3 je ključ koji "otvara vrata" na sluznici crijeva, jer njegova aktivna proteinska forma veže kalcij i omogućava lakše napuštanje probavnog sustava, odnosno ulazak u krvotok. Također, u bubrezima potpomaže resorpciju kalcija koji bi se inače neiskorišten odstranio putem mokraće.

Jeste li znali da žena u menopauzi gubi 1-3% svoje koštane mase godišnje i da se gustoća kostiju prirodno počinje smanjivati već nakon 30-te godine života? Možemo reći kako je kalcij bitan dio programa prevencije i liječenja osteoporoze, a kombinacija s vitaminom D3 presudna je u očuvanju čvrstoće kostiju i prevenciji prijeloma kostiju uzrokovanih osteoporozom.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije