Zašto nije lako prestati pušiti?

Zašto nije lako prestati pušiti?

Zašto nije lako prestati pušiti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.10.2011.
  • Broj pregleda: 5.814
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi znamo zdravstvene rizike pušenja, a većina nas zna da je prestanak pušenja najveće poboljšanje zdravlja koje pušač može učiniti. No, to nije tako jednostavno jer odvikavanje može biti teško.

Da biste povećali šanse za uspjeh, morate biti motivirani, imati potporu, znati što očekivati​ i imati plan igre. Moguće je naučiti kako prekinuti navike pušenja, upravljati svojim čežnjama i pridružiti se milijunima ljudi koji su uspjeli prestati pušiti.

Pušenje duhana je psihološka navika i fizička ovisnost. Čin pušenja je ukorijenjen kao svakodnevni ritual, te u isto vrijeme, nikotin iz cigareta pruža privremeno zadovoljstvo. Eliminiranje redovitog unosa nikotina će uzrokovati da tijelo doživi fizičke simptome prestanka i pojavit će se čežnja za nikotinom. Da biste uspješno prestali pušiti, morat ćete naviku i ovisnost eliminirati promjenom ponašanja.

Loše upravljanje neugodnim osjećajima kao što su stres, depresija, usamljenost, strah i tjeskoba su neki od najčešćih razloga zašto je teško prestati pušiti. Kada imate loš dan može se činiti kao da su vam cigarete jedini prijatelj. Pušenje može privremeno smanjiti osjećaje kao što su tuga, stres, tjeskoba, depresija i dosada. Koliko god ugode cigarete pružaju važno je zapamtiti da postoje zdraviji (i učinkovitiji) načini kako neugodne osjećaje staviti pod kontrolu. To može uključivati vježbanje, meditaciju, tehnike opuštanja i vježbe disanja.

Za mnoge ljude, važan aspekt odvikavanja od pušenja je pronaći alternativne načine kontrole ovih osjećaja bez pušenja. Čak i kada cigarete više nisu dio vašeg života, bolni i neugodni osjećaji mogu uzrokovati povratak cigaretama. Dakle, važno je da razmislite o različitim načinima na koje se namjeravate nositi sa stresnim situacijama.

Nakon odvikavanja možete osjećati vrtoglavicu, nemir ili čak jake glavobolje jer vam nedostaje neposredno oslobađanje šećera do kojeg dolazi zbog nikotina. Možete također imaju veći apetit. Potreba za hranom je povezana s prvih nekoliko dana dok se tijelo prilagođava na malo veće razine šećera. Pijenje prirodnih sokova može pomoći spriječiti žudnju za slatkim i pomoći tijelu da se ponovo vrati u normalu.

Debljanje je česta posljedica odvikavanje od pušenja. Iako je istina da su mnogi pušači zadržali istu težinu nakon prestanka pušenja, debljanje se događa jer pušenja zamjenjuje umirujući mehanizam prehrane. Za održavanje zdrave težine, važno je pronaći druge, zdrave načine nošenja sa stresom i ostalim neugodnim osjećajima koji vas tjeraju da jedete. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost mogu vam pomoći da zadržite trenutnu težinu.

Najnovije

Najčitanije