Simptomi hormonalne neravnoteže

Simptomi hormonalne neravnoteže

Simptomi hormonalne neravnoteže
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hormoni održavaju rad srca, reguliraju probavu i pospješuju koncentraciju. Ako se osjećate loše, moguće je da su razlog hormoni. Do hormonalne neravnoteže može doći zbog brojnih razloga, a neki od njih su stres, kronični umor i neuravnotežena prehrana.

Kronični umor

Ako svakodnevno spavate 8 sati, a i dalje se budite mrzovoljni i umorni, moguće je da je razina progesterona u tijelu preniska. Razina progesterona u tijelu u pravilu počinje opadati tijekom menopauze, ali nije neuobičajeno da opada već početkom tridesetih, kada jajnici počinju proizvoditi znatno manji broj jajašaca. Ovaj hormon regulira tjelesnu temperaturu, a preniska razina može uzrokovati nagle promjene tjelesne temperature, što rezultira nemirnim snom.

Rashladite i prozračite spavaću sobu prije spavanja. Jedite hranu bogatu vitaminom C. Ženama koje pate od manjka progesterona u tijelu preporučuje se 750 miligrama vitamina C dnevno. Ako imate problema s menstrualnim ciklusom, svakako posjetite ginekologa jer je moguće da je riječ o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Izražen PMS

Nagle promjene raspoloženja, glavobolja i nadutost su najčešći simptomi PMS-a. Ako prije menstruacije primjećujete da su simptomi alergija ili astme pogoršani, moguće je da imate problema s razinom progesterona u tijelu. Njegova razina se neposredno prije menstruacije naglo podiže, što može uzrokovati pogoršanje upalnih procesa u tijelu. S druge strane, tijekom prve polovice menstrualnog ciklusa se razina estrogena podiže pa se upalni procesi ublažavaju.

Nekoliko mjeseci vodite dnevnik menstrualnog ciklusa. Zabilježite svako pogoršanje simptoma astme i alergija. Podijelite zabilješke s ginekologom. On će vam pomoći da razina hormona tijekom menstrualnog ciklusa ostane, što je više moguće, uravnotežena.

Loše raspoloženje

Oko 50% osoba koje pate od depresije, imaju povišenu razinu hormona kortizola u tijelu. Konstantno visoka razina kortizola ometa funkcije mozga i proizvodnju serotonina i dopamina koji reguliraju raspoloženje. Vjerojatno već znate da je tjelovježba odlična za borbu protiv stresa, ali veliki broj ljudi radi osnovnu grešku, a to je da vježbaju predugo i prevelikim intenzitetom. Vježbajte oko 30 minuta kako biste smanjili razinu kortizola jer će sve iznad toga imati suprotan učinak.

Kombinirajte vježbe visokog intenziteta sa vježbama laganijeg intenziteta. 2 do 3 puta tjedno radite vježbe opuštanja koje smanjuju razinu kortizola, a 2 do 3 puta tjedno vježbajte visokim intenzitetom. Svakako trebate imati jedan dan odmora.

Koža je suha i svrbi

Konstanta suhoća kože je prvi znak problema s radom štitnjače. Hormoni štitnjače održavaju rad cjelokupnog organizma, a kada ih nema dovoljno, tijelo ne obavlja svoju funkciju. Ako ste već posjetili dermatologa, redovito hranite i njegujete kožu, a svejedno imate problema sa suhoćom kože i svrabom, svakako posjetite ginekologa.

Ostali simptomi problema sa štitnjačom mogu biti neobjašnjivo nakupljanje kilograma, krhki nokti i kosa. Možda ćete trebati raditi test krvi kako bi se ustanovilo je li s radom štitnjače sve u redu ili vam je potrebna terapija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije