Što je uzrok boli u zdjelici?

Što je uzrok boli u zdjelici?

Što je uzrok boli u zdjelici?
  • Objavljeno: Petak, 08.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Boli u zdjelici se odnosi na bolove u predjelu trbuha ispod pupka. Ova bol može pratiti širok raspon stanja. To može biti bezopasan znak plodnosti, probavni poremećaj poput sindroma iritabilnog kolona ili opasna stanja. Istražili smo 18 uzroka boli u zdjelici, ali posjetite svog liječnika za pravilnu dijagnozu i tretman.

Upala slijepog crijeva

To je upala slijepog crijeva, tkiva povezanog s debelim crijevom. Simptomi uključuju bol u donjem desnom dijelu trbuha, povraćanje i groznicu. Ako imate ove simptome, odmah se uputite u najbližu bolnicu. Potrebno ga je kirurški odstraniti ili će se na kraju rasprsnuti, i proširiti infekciju unutar trbuha. To može dovesti do po život opasnih komplikacija.

Sindrom iritabilnog kolona

Upalna bolest crijeva je kronični probavni poremećaj koji uzrokuje ponavljajuće bolove, grčeve, nadutost, proljev ili zatvor. Liječnici ne znaju što ga uzrokuje, ali postoje strategije za kontrolu simptoma. To su promjene prehrane, upravljanje stresom, te lijekovi za liječenje proljeva ili zatvora.

Bolne ovulacije

Ako osjećate bol negdje polovicom ciklusa, možda osjećate da vaše tijelo ovulira. Tijekom ovulacije, jajnik otpušta jaje s nešto tekućine i krvi, što može izazvati bol u abdomenu. Bol može mijenjati strane iz mjeseca u mjesec. To nije štetno i obično prestaje u roku od nekoliko sati.

PMS (predmenstrualni sindrom)

PMS je poznat po promjenama raspoloženja i željom za hranom. Također može uzrokovati trbušne grčeve, bol u križima, glavobolje, osjetljivost grudi i akne. Hormonalne promjene mogu biti krivac. Stres, nedostatak vježbe i nedostatak vitamina mogu pogoršati simptome. Ako PMS ometa vaše dnevne aktivnosti, razgovarajte sa svojim liječnikom. Promjene u načinu života i lijekovi često mogu pomoći.

Isprobajte čaj od cvjetova ruže koji ublažava simptome PMS–a.

Menstrualni grčevi

Svaki mjesec, maternica gradi obloge tkiva koje se zovu endometrij, gdje se embrij može implantirati i rasti. Ako ne dođe do oplodnje, javlja se menstruacija. Menstrualni grčevi se mogu pojaviti kada se maternica steže kako bi izgurala krv. Grčevi se obično osjećaju u donjem dijelu trbuha ili leđa, a traju jedan do tri dana.

Izvanmaterična trudnoća

To je po život opasno hitno stanje koje zahtijeva hitno liječenje. Događa se kada embrij raste negdje izvan maternice, najčešće u jajovodu. Simptomi uključuju oštru bol u zdjelici ili grčeve (posebno na jednoj strani), vaginalno krvarenje, mučninu i vrtoglavicu.

Upalna bolest zdjelice

Jedan od najozbiljnijih komplikacija spolno prenosivih bolesti je upalna bolest zdjelice. Ova infekcija može uzrokovati trajno oštećenje maternice, jajnika i jajovoda. U stvari, to je vodeći uzrok neplodnosti kod žena. Simptomi uključuju bol u trbuhu, vrućicu, nenormalan vaginalni iscjedak i bol tijekom seksa ili mokrenja. Upalna bolest zdjelice se liječi antibioticima, a u teškim slučajevima potrebna je operacija.

Ciste jajnika

Povremeno, folikul se ne otvori za oslobađanje jajašca i napuni se tekućinom, formirajući cista jajnika. To je obično bezopasno i prolazi samo od sebe. No, velike ciste mogu uzrokovati bol u zdjelici, debljanje i učestalo mokrenje. Ciste jajnika mogu se utvrditi pregledom zdjelice ili ultrazvukom.

Saznajte što su ciste na jajnicima i kako se liječe!

Fibroidi

Fibroidi rastu u stjenci maternice, a ponekad se nazivaju fibroidni tumori, ali oni nisu kancerogeni. Fibroidi su uobičajeni u žena u tridesetim i četrdesetim godinama i obično ne uzrokuju probleme. Međutim, neke žene mogu osjetiti pritisak u trbuhu, bol u križima, teške menstruacije, bolan spolni odnos ili probleme sa začećem. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tretmanima kako bi smanjili ili uklonili problematične fibroide.

Endometrioza

U nekih žena, endometrijsko tkivo raste izvan maternice. Izrasline se mogu formirati na jajnicima, jajovodima, mokraćnom mjehuru, crijevima i drugim dijelovima tijela. Kada je vrijeme za menstruaciju, oni se rasprsnu, ali tkivo ne može napusti tijelo. Iako je to rijetko opasno, može uzrokovati bol i stvarati ožiljkasto tkivo zbog čega može biti teško zatrudnjeti. Postoje tretmani za endometriozu, ali ne postoji lijek.

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava počinju kada bakterije uđu u urinarni trakt. Mogu uzrokovati probleme bilo gdje iz mokraćovoda u mokraćni mjehur i kroz ureteru sve do bubrega. Simptomi uključuju pritisak u donjem dijelu zdjelice, bolno mokrenje, te česti poriv za mokrenjem. Infekcija obično nije ozbiljna ako se liječi odmah. Ali kada se proširi na bubrege, može uzrokovati trajno oštećenje. Znakovi infekcije bubrega uključuju groznicu, mučninu, povraćanje i bol u jednoj strani donjeg dijela leđa.

Bubrežni kamenci

Mogu biti sićušni kao zrna pijeska ili veliki kao loptice za golf. Kada se kamenje premjesti iz bubrega do mjehura, može izazvati naglu bol u trbuhu ili području zdjelice. Mokraća može postati ružičasta ili crvena od krvi. Provjerite sa svojim liječnikom ako mislite da imate bubrežni kamenac. Većina će izaći sama od sebe, ali neki zahtijevaju liječenje.

Isprobajte čaj od đumbira čisti jetru, otapa bubrežne kamence i uništava stanice raka!

Intersticijski cistitis (IC)

Intersticijski cistitis (IC) je kronično bolno stanja povezano s upalom mokraćnog mjehura. Uzrok je nepoznat. Ljudi s teškim IC moraju mokriti više puta u jednom satu. Ostali simptomi uključuju pritisak iznad stidnog područja, bolno mokrenje, te bol tijekom spolnog odnosa. Stanje je najčešće kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama. Iako ne postoji lijek, postoje načini za ublažavanje simptoma.

Spolno prenosive bolesti

Bol u zdjelici je znak upozorenja za neke spolno prenosive bolesti. Dvije od najčešćih su klamidija i gonoreja koje se često pojavljuju zajedno. One uvijek ne uzrokuje simptome, ali kada uzrokuju, mogu izazvati boli u zdjelici, bolno mokrenje, krvarenje između menstruacija i nenormalan vaginalni iscjedak. Važno je potražiti pomoć kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije i izbjegla zaraza partnera.

Prolaps

Mnoge žene će imati neki tip prolapsa s godinama. To se događa kada se organ, kao mjehur i maternica, spuštaju u niži položaj. To obično nije ozbiljan zdravstveni problem, ali može biti neugodno. Najčešći simptomi su pritisak, osjećaj punoće u donjem dijelu trbuha, nelagoda u preponama i donjem dijelu leđa i bolan spolni odnos. Mogućnosti liječenja su u rasponu od posebnih vježbi do operacije.

Proširene vene u zdjelici

Proširene vene najčešće se pojavljuju u nogama, a ponekad se mogu razviti u zdjelici. Krv se nakuplja u venama, a one postanu natečene i bolne. Bol se može pogoršati kada sjedite ili stojite. Ležanje može pružiti olakšanje. Postoji minimalno invazivna procedura u liječenju ovog stanja.

Ožiljkasto tkivo

Ako ste imali operaciju u zdjelici ili donjem dijelu trbuha, kao što je operacija slijepog crijeva ili carski rez, možete osjetiti bol zbog ožiljkastog tkiva. Priraslice su vrsta unutarnjih ožiljaka tkiva koje se formiraju između organa ili struktura koje nisu trebale biti povezane. Abdominalne priraslice mogu uzrokovati bol i druge probleme, ovisno o njihovoj lokaciji. U nekim slučajevima moraju se kirurški ukloniti.

Vulvodinija

Vulvodinija je kronična bol vulve koja nema poznatog uzroka. Bol utječe na područje oko otvora vagine. To može biti stalna ili ponavljajuća bol, bockanje. Vožnja bicikla ili seks mogu pogoršati stanje. Nije uzrokovana infekcijom. Mogućnosti liječenja su u rasponu od lijekova do fizikalne terapije.

Bol tijekom seksa

Bol tijekom spolnog odnosa može biti uzrokovana mnogim stanjima, od kojih je većina izlječiva. Ostali razlozi su bolne vaginalne infekcije ili nedovoljna lubrikacija. Ponekad ne postoji medicinsko objašnjenje za bol tijekom seksa. U tim slučajevima, seksualna terapija može biti korisna. Ova vrsta terapije, može pomoći u rješavanju unutrašnjih konflikata o seksu ili prošlosti zlostavljanja.

Kronična bol u zdjelici

Kronična bol u zdjelici se javlja ispod pupka i traje najmanje 6 mjeseci. Ponekad, čak i nakon mnogo testiranja, uzrok bolova u zdjelici ostaje misterija. No, vaš liječnik vam može pomoći da pronađete način da se osjećate bolje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije