Vaš vodič za ovulaciju

Vaš vodič za ovulaciju

Vaš vodič za ovulaciju
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Odluka da imate dijete je jedna od najvećih koje ćete donijeti. Razumijevanje ovulacijskog ciklusa je prva stvar o kojoj trebate brinuti. Koristite naš kalkulator ovulacije kako bi doznali koji su vam dani plodni.

Činjenice o plodnosti

Žena u ranim 20-ima ima dvostruko veće šanse za trudnoću u odnosu na žene u 30-ima.
Količina i kvaliteta jajašaca pada s dobi. Žene u 20-im godinama imaju uglavnom jajašca dobre kvalitete, ali nakon 35 godine kvaliteta opada.
Svaka djevojčica se rodi sa svim jajašcima, njih oko 300.000 do 400.000. Kada dostigne pubertet svaki mjesec će otpustiti jedno jajašce.

Što se događa kada ovulirate?

Svaki mjesec vaše tijelo se priprema za trudnoću, tako da svaki mjesec otpusti jajašce. To se obično događa sredinom ciklusa, oko 14 dana, ali ciklusi se razlikuju. Oslobađanje jajašca se obično dogodi kada jedan jajnik otpusti jedno jajašce jedan mjesec, a sljedeći mjesec to isto napravi drugi jajnik. Zatim jajašce putuje kroz jajovod u maternicu. Ako jajašce nije oplođeno spermijem, izlazi iz utrobe za vrijeme menstruacije.

Provjerite što sve trebate znati o ovulaciji!

Koliko dugo traje vaš ciklus?

Svaka žena je drugačija. Prosječan ciklus traje 28 dana. Ali mnoge zdrave, plodne žene će imati ciklus nešto kraći ili duži od ovoga, tako da neće nužno ovulirati oko 14. dana. Dakle, ako vaš ciklus nije 28 dana, ne brinite. To ne znači da postoji problem s plodnošću.

Kada ćete ovulirati ovisi o datum sljedeće mjesečnice, a ne prethodne. Na primjer: ako vaš ciklus traje redovito 31 dan, trebali biste ovulirati 17 dan. Dakle, ako imate snošaj između 14 i 17 dana, imate dobre šanse da ostanete trudni. Zbunjeni ste? Isprobajte naš kalendar ovulacije.

Što izaziva ovulaciju?

Sve su to hormoni. Vaše tijelo proizvodi folikul stimulirajući hormon (FSH) u prvoj polovini ciklusa koji pokreće početak procesa sazrijevanja jajašca za ovulaciju. Visoke razine estrogena proizvedene u ovom trenutku aktiviraju otpuštanje LH, luteinizirajućeg hormona, koji uzrokuje da se zrelo jajašce rasprsne iz folikula. To je ovulacija. Normalno, samo jedno jaje će biti dovoljno veliko da se rasprsne kroz folikul za vrijeme ovulacije, ali povremeno se dogodi i da su to dva, što dovodi do dvojajčanih blizanaca.

Kako možete znati da ovulirate?

Ako naučite "čitati" svoje tijelo i upoznati svoj ciklus, trebali bi biti u mogućnosti znati kada ovulirate. Ključ je znati uočiti promjene u cervikalnoj sluzi.

Nakon mjesečnice možete osjećati suhoću dan ili dva i uočiti ljepljiv, bjelkast tip sekrecije. Zatim, kada počnete ovulirati lučenje iz vagine će se promijeniti u jasan, ljepljiv iscjedak poput sluzi. Sličan je sirovom bjelanjku, a obično prilično vidljiv. Ovo je siguran znak da ovulirate.

Isprobajte kalendar menstruacije i ovulacije!

Koliko dugo sperma i jajašce žive?

Jaje živi oko 12-24 sata nakon ovulacije, a spermij može živjeti pet do sedam dana. U idealnom slučaju, trebate puno spermija koji će navaliti na jajašce, tako da trebate planirati odnose u danima kada ovulirate i dan poslije. Vi otpuštate jedno jaje, ali u ejakulatu se nalaze milijuni spermija.

Mogu li zanijeti ako imam spolni odnos na dan ovulacije?

Ne, to je mit. Budući da spermiji mogu živjeti i do tjedan dana nakon ejakulacije, oni mogu biti u jajovodu kada dođe do ovulacije i tako oploditi jajašce. Istraživanja pokazuju da čak i ako imate spolni odnos šest dana prije ovulacije, postoji šansa za začeće.

Dakle, kada je pravo vrijeme za snošaj?

Trebali bi izbjegavati točno planiranje odnosa i umjesto toga imati odnose nekoliko puta tjedno oko vremena ovulacije. To će biti najbolji način za trudnoću.

Što trebam učiniti nakon seksa?

Nema potrebe za ekstremnim mjerama poput stavljanja nogu u zrak. Lezite 20-30 minuta nakon što ste imali spolni odnos kako bi omogućili spermi da dođe do maternice i jajovoda. Ako ustanete i osjetiti da sjemena tekućina curi, ne paničarite. To ne znači da neće biti uspjeha - čak ako izgubite i do polovice sperme, još uvijek bi trebalo biti i više nego dovoljno za začeće.

Može li ovulacija biti bolna?

Neke žene osjete oštru bol u donjem dijelu trbuha za vrijeme ovulacije. Rijetko, žene mogu izgubiti malu količinu krvi prilikom ovulacije.

Ako krvarite između menstruacija ili osjećate veliku nelagodu, trebate odmah konzultirate svog liječnika.

Zašto je nekada tako teško doći do začeća?

Ljudi jednostavno nisu vrlo plodni kao vrsta. Imate samo jednu u tri šanse za začeće svaki mjesec - i to ako ste zdrav i imate dvadeset i nešto godina. Kada dođete u tridesete godine postoje manje šanse za začeće jer plodnost opada ubrzano nakon 35 godine. Zapamtite da 1 od 7 parova ne zatrudni u roku od godine dana što pokušavaju, ali pola ovih parova će zatrudnjeti u idućih godinu dana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije