Vaginalne infekcije - čest pratilac spolne zrelosti

Vaginalne infekcije - čest pratilac spolne zrelosti

Vaginalne infekcije - čest pratilac spolne zrelosti
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

jedan su od najčešćih problema

Do upale dolazi zbog promjene ravnoteže između bakterija koje se normalno nalaze u rodnici spolno zrele žene i hormonalnih promjena

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno zrele žene. Iako su simptomi upale veoma česti, uglavnom se o ovim upalama malo ili nedovoljno zna. Vaginitis, vaginosa i colpitis različiti su termini koji označavju isto stanje - upalu rodnice. Upalu mogu izazvati različiti mikroorganizmi, kao i kemijski ili fizikalni podražaji.

Zdrava vagina producira sekret koji je vlaži i održava čistom, na sličan način na koji žlijezde slinovnice djeluju u usnoj šupljini. Vaginalni sekret (iscjedak) normalna je pojava kod spolno zrelih žena i najčešće je proziran ili bjelkast, a osušen na donjem rublju može biti i žućkast. Izgled sekreta mijenja se tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa, trudnoće, emocionalnog stresa, promjene načina prehrane, uzimanja različitih medikamenata (uključujući kontraceptive) ili tijekom spolne uzbuđenosti. pH vrijednost vagine je kisela, što je štiti od pojave infekcije. Međutim, tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa mijenja se i kiselost vagine, pa je tako najniža neposredno prije i tijekom menstruacije, kad su i infekcije najčešće.

Do upale dolazi zbog promjene ravnoteže između bakterija koje se normalno nalaze u rodnici spolno zrele žene i hormonalnih promjena. Uzroci koji dovode do neravnoteže mogu biti višestruki: uzimanje različitih lijekova (npr. antibiotika), prečesta upotreba intimnih kupki, kontraceptivi (oralno ili lokalno), emocionalni stres, seksualno prenosive bolesti ili česta promjena seksualnih partnera.

Najčešći znaci vaginalne infekcije su:

  • obilan vaginalni iscjedak neugodna mirisa
  • promjena boje vaginalnog iscjetka (bijeli, sirast, zelenkast, žućkasto-zelenkast)
  • svrbež i peckanje u predjelu vagine
  • bol u donjem dijelu trbuha ili čak i grčevi
  • peckanje tijekom mokrenja
  • bol tijekom spolnog odnosa
  • osip ili bradavice u blizini vaginalnog otvora.

Svaki simptom treba shvatiti ozbiljno, a treba imati na umu i to da neke upale u početku nemaju simptoma. Zato, ne odgađajte ginekološki pregled jer izraženost simptoma upale rodnice nije uvijek u skladu s težinom infekcije i mogućim posljedicama. Samo na vrijeme uočena i liječena infekcija može preduprijediti kasnije komplikacije. Naime, neprepoznata, neliječena i/ili nedovoljno liječena infekcija rodnice može se proširiti na druge dijelove reproduktivnog sustava i izazvati ozbiljne posljedice, kao npr. djelomičnu ili potpunu neprohodnost jajnika. Zato bi redoviti posjeti ginekologu trebali postati pokazatelj dobrog odnosa prema vlastitom zdravlju. Ovo je osobito važno tijekom trudnoće jer neliječena upala rodnice može dovesti do preranog poroda, niske porođajne težine djeteta i drugih komplikacija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije