Zanimljive činjenice o dojkama

Zanimljive činjenice o dojkama

Zanimljive činjenice o dojkama
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O dojkama još uvijek ne znamo sve. Znanstvenici neprestano dolaze do novih otkrića. Donosimo vam najzanimljivije činjenice o dojkama, koje možda niste znali.

Najbolje vrijeme za samopregled je nakon menstruacije

Nemojte odmah početi paničariti kada primijetite kvržicu. Dojke trebate pregledavati često, a najbolje vrijeme za to je 3 do 5 dana nakon početka menstruacije. Tada nisu toliko osjetljive i ne bi smjelo biti prisutno toliko kvržica.

Ako ste već prošli kroz menopauzu, samopregled trebate raditi istog dana svaki mjesec. Koristite srednje prste. Možete ležati, sjediti ili stajati. Gledajte se u ogledalo kako bi primijetili bilo kakve promjene u tkivu.

Implantati snižavaju rizik od nastanka raka dojke

Žene, koje imaju implantate u dojkama mogu imati manji rizik od nastanka raka dojke, u odnosu na žene koje nemaju. Razlog ovoga je smanjena količina tkiva dojke. Što je manja količina tkiva, to je manji rizik od nastanka raka dojke.

Posljednja istraživanja su pokazala da implantati ne povećavaju rizik od nastanka dojke, ali otežavaju dijagnosticiranje raka jer je na standardnom mamogramu teže vidjeti cjelokupno tkivo dojke, upravo zbog implantata.

Stopa preživljavanja od raka dojke raste

U svijetu svake godine od raka dojke obole milijuni žena, a dobra vijest je da veliki broj njih preživi i rak dojke se u potpunosti uspješno izliječi.

U odnosu na devedesete, stopa preživljavanja se gotovo udvostručila. Liječnici su još i optimističniji jer su žene puno osvještenije i redovito odlaze na preglede i rade samopreglede. Liječenje raka dojke je dosta napredovalo u odnosu na liječenje dostupno prije nekoliko desetljeća.

Lijeva dojka je veća

Većina žena ima dojke različite veličine, a lijeva je gotovo uvijek ta koja je veća. Istraživanje, u kojemu je sudjelovalo gotovo 100 potpuno zdravih žena, je pokazalo da čak 62% žena ima dojke različite veličine.

Nemate razloga za brigu jer je ta razlika gotovo neprimjetna i vjerojatno ju vidite samo vi. Znanstvenici još uvijek ne znaju sa sigurnošću koji je točan razlog razlike u veličinama, ali je dokazano da je to pojava koja se javlja kod većine žena.

Veličina grudnjaka u prosjeku raste

Prije nekoliko stotina godina žene su nosile korzete koji su davali potporu torzu i dojkama. Najčešća veličina grudnjaka u svijetu trenutno je 36C. Prije dvadesetak godina je najčešća veličina grudnjaka bila 34B.

Točan razlog generalnog rasta dojki znanstvenicima još uvijek nije poznat, ali vjeruju da su pravilna prehrana i bolji životni standard neki od uzroka.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije