Alergija - što je alergija?

Alergija - što je alergija?

Alergija - što je alergija?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav).
Kategorija: Alergije

Jesu li alergije nasljedne?

Nasljeđuje se sklonost alergiji, odnosno tzv. atopijska konstitucija (vidjeti prethodno pitanje). Naslijeđena sklonost alergiji, tj. atopija, još uvijek ne znači da će se neka od alergijskih bolesti i razviti. Obično je za nastanak bolesti u atopične osobe važan utjecaj okoliša, npr. dugotrajna izloženost nekom alergenu, infekcija i sl. Znatno je veća mogućnost nastanka neke atopijske bolesti ako su oba roditelja atopičari.

Što su antigen i antitijelo?

Antigen je svaka tvar koju organizam prepoznaje kao stranu i potencijalno štetnu, te protiv koje stvara specifična antitijela. Stvaranje antitijela koristan je obrambeni mehanizam koji nas štiti od štetnih čimbenika okoliša, bakterija, virusa i sl. U alergijskim bolestima antigene nazivamo alergenima. Alergeni su najčešće bjelančevine, ali i različite druge tvari koje potiču stvaranje antitijela, obično klase IgE. Alergija se stoga može smatrati neodgovarajućim ili izmijenjenim obrambenim odgovorom na tvari iz okoliša. To znači da su alergeni tvari koje će samo u manjeg broja alergijama sklonih osoba imunološki sustav prepoznati kao strane i štetne.

Koliko su česte alergijske bolesti u Hrvatskoj?

Alergijske reakcije vrlo su česte te gotovo svaka osoba ponekad tijekom života ima neku alergijsku reakciju. Alergijske bolesti vezane za neki organski sustav pogađaju 5-10% općeg pučanstva. Češće su među mlađima, u razvijenim zemljama, među gradskim stanovništvom te u ekonomski bolje situiranim obiteljima. U Hrvatskoj se, primjerice, učestalost alergijske hunjavice procjenjuje na 7-10% općeg pučanstva, a astme na 3-5%, te znatno više u djece i mladeži.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!