Depresija

Depresija

Depresija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Depresija ne utječe samo na vaše raspoloženje. Može poremetiti ciklus spavanja, uzrokovati promjene teka, te smanjiti seksualnu želju. Sve misli postaju depresivno obojene, što vas čini pesimističnim i negativnim. Mijenja vaš doživljaj sebe, te se počinjete osjećati bezvrijednim.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Što je depresija?

Depresija je, pisao je romanopisac William Styron "uistinu slabašna riječ za tako tešku bolest". Tako blaga riječ nije odražavala patnju koju je osjećao kad je bolovao od depresije. Riječ depresija ima mnogo značenja. Depresija je uobičajen naziv za jarak ili udubinu u zemlji. U financijskom svijetu označava razdoblje ekonomskog pada. U meteorologiji se odnosi na vremensku pojavu u tropskim područjima, koja može uzrokovati ciklone ili olujni uragan. U astronomiji, depresija je udaljenost nebeskog objekta ispod linije obzora. Možda se najpoznatije značenje riječi odnosi na raspoloženje. Među laicima, depresija označava privremeno razdoblje snižene razine raspoloženja nakon loše provedena dana ili jednostavno neraspoloženje. Prema medicinskom rječniku, depresija je ozbiljna bolest koja uzrokuje smetnje pamćenja i ostalih kognitivnih funkcija, sniženo raspoloženje, tjelesne promjene i promjene ponašanja. Utječe na vaše osjećaje, način razmišljanja i ponašanja, na tek i spavanje.

Mnogim su ljudima, uključujući one koji su bolovali od depresije, te prijatelje i članove obitelji oboljeloga, poznate dalekosežne posljedice depresije. Depresija je jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. U nekom trenutku života, jedna od četiri osobe osjetit će barem jednu epizodu depresije.

Dobra je vijest da se depresija može liječiti. Zahvaljujući novim i boljim lijekovima, te dostupnosti psihoterapije i ostalih medicinnskih oblika liječenja, depresija se može liječiti, ali se mogu i spriječiti nove epizode bolesti. Uz pravilno liječenje, u većine ljudi stanje se poboljšava kroz nekoliko tjedana, i mogu se vratiti uobičajenim aktivnostima. Energija i volja za životom postupno se obnavljaju, te i ponovo se svjetlost vraća u dotad turobni i mračni svijet.

Knjiga vam može pomoći razumjeti zašto depresija nastaje, kako može utjecati na vaš život i što možete učiniti kako biste spriječili nastanak takve složene, često nepodnošljive i potencijalno ozbiljne bolesti.

Depresija je postojala oduvijek. Opisi depresivnih poremećaja mogu se pronaći u tekstovima starih civilizacija. U Starom Zavjetu, izražavajući klasične znakove depresije i navodeći kako ga opsjeda "zao duh", kralj Saul u konačnici počini samoubojstvo. Rani tekstovi na engleskom jeziku koriste riječ melankolija, koja se stoljećima koristila u opisima poremećaja raspoloženja. Engleski pisci Chaucer i Shakespeare pišu o melankoliji.

Najraniji medicinski tekstovi s opisima depresije pripisuju se Hipokratu, grčkom ocu medicine koji je živio u četvrtom stoljeću prije Krista. Hipokrat je vjerovao da su psihičke bolesti uzrokovane prirodnim čimbenicima, a ne natprirodnim silama. Prema njegovoj teoriji melankolija je nuspojava prevelikog stvaranja crne žuči u slezeni - od grč. melan za "crno" i cholia za "žuč". Za sprječavanje povrata bolesti, Hipokrat je preporučivao održavanje ravnoteže tjelesnih sustava pomoću relaksacije i zdravog življenja, što se dijelom održalo do današnjih dana.

Depresiju su stoljećima pokušavali opisati i razumjeti mnogi filozofi i liječnici. Kao što se i riječ depresija učestalo koristi u različitim značenjima, i sama se bolest često teško definira i prepoznaje. Simptomi se vrlo često preklapaju sa simptomima drugih bolesti ili se pripisuju žalovanju, stresu, poremećajima spavanja, starenju ili prekomjernom radu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!