Dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Šećerna bolest tipa 2 je daleko najčešći oblik šećerne bolesti - javlja se u 90% slučajeva.
Kategorija: Dijabetes

Kako si pomoći ako imate dijabetes tipa 2?

Dijeta

Kod većine oboljelih dijeta je ključ u liječenju. Dijetu je međutim izuzetno teško provoditi. Nema jedinstvene dijete koja bi odgovarala potrebama svih bolesnika. Ipak ima nekoliko konstanti. Svi oboljeli od šećerne bolesti morali bi održavati normalne koncentracije lipida (kolesterola i triglicerida) i kontrolirati krvni tlak. Ako je oboljeli i pretio, jednako su važni gubitak težine i kontrola glukoze u krvi.

Najblagotvornije djelovanje na zdravlje ima početni gubitak kilograma, pa tako već gubitak 10% težine može obuzdati napredovanje šećerne bolesti. Pretilim pacijentima koji ne mogu kontrolirati težinu dijetom trebat će lijekovi. Osobe koje uzimaju peroralna sredstva (tablete) trebale bi uskladiti unos kalorija s uzimanjem inzulina i vježbom. Težina koja se može postići i održavati smatra se prihvatljivom, a ne ona koju okolina nametne kao poželjnu ili idealnu. Opća pravila zdrave prehrane važe za svakoga: ograničiti unos masti, bjelančevina i kolesterola, te konzumirati velike količine vlakana i svježeg voća. Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti trebali bi isplanirati svoju individualnu dijetu u dogovoru s dijetetičarom kojom će se zadovoljiti njihove potrebe.

Fizička aktivnost

Vježbanjem se smanjuje koncentracija glukoze u krvi i povećava osjetljivost na inzulin. Smanjuje se i krvni tlak, kolesterol, masnoće u tijelu te rizik od oboljenja srca i krvnih žila. Redovito vježbanje, čak i umjerenog intenziteta, povećava osjetljivost na inzulin. Zbog opasnosti od "tihe" srčane bolesti (bez prijeteće boli), prije pristupanja vježbanju treba konzultirati liječnika. Vježbanje, pogotovo vježbe sotporom i visokim učinkom, može biti naporno za oslabjele krvne žile kod retinopatije. Vježbe s visokim učinkom mogu također izazvati ozljede krvnih žila stopala.

Praćenje glukoze u krvi

Kod bolesnika koji se liječe inzulinom, lijekovima koji potiču oslobađanje inzulina ili povećavaju osjetljivost na inzulin, važno je pažljivo pratiti koncentracije glukoze u krvi kako bi se izbjegla hipoglikemija. Pacijenti bi trebali težiti koncentracijama glukoze između 4,5-6,5 mmol/l (80 i 120 mg/dl) prije obroka te između 5,5-7,5 mmol/l (100-140 mg/dl) prije odlaska na počinak. Koncentracije glukoze u krvi općenito su stabilnije kod dijabetesa tipa 2 nego kod tipa 1, pa stručnjaci obično preporučuju mjerenja samo jedan do dva puta dnevno. Obično se kapljica krvi iz prsta nanese na kemijski obrađenu traku. Koncentracija glukoze se očitava na standardnom mjeraču ili na malom, prijenosnom digitalnom uređaju s ekranom.

Svakodnevna njega stopala

Preventivna njega stopala mogla bi smanjiti rizik amputacije za 44 do 85%. Pacijenti trebaju svakodnevno pregledavati svoja stopala i tražiti eventualne promjene boje, strukture i mirisa te čvrstih i otvrdnulih dijelova, što bi moglo ukazivati na infekcije i potencijalne lezije. Voda za pranje nogu treba biti topla (ne vruća), a stopala i područja među prstima treba temeljito osušiti nakon pranja. Kurje oči i kaluse treba nježno strugati, a nokte na nogama kratko rezati i rubove turpijati kako ne bi povrijedili susjedne prste. Pacijentima se ne preporučuje koristiti ljekovite flastere niti pokušavati izrezivati kurje oči i kaluse. Treba izbjegavati visoke potpetice, sandale, remenčiće i ne treba hodati bos. Cipele se tokom dana preporučuje često mijenjati, a uske čarape ili odjeću koja steže noge i stopala treba izbjegavati. U slučaju bilo kakvih problema, treba se savjetovati s liječnikom.

Cijepljenja

Izričito se preporučuje jednom godišnje cijepiti protiv gripe. Dijabetičari bi se također trebali s liječnikom posavjetovati o jednokratnom cijepljenju protiv pneumokoka, najčešćih uzročnika upale pluća.

Drugi lijekovi

Oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 preporučuje se svakodnevno uzimanje niske doze aspirina. U jednom ispitivanju je ustanovljeno da doza od 100 mg može smanjiti komplikacije vezane za povećane koncentracije glukoze u krvi.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!