Novorođenačka žutica

Novorođenačka žutica

Novorođenačka žutica
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 13.618
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvome tjednu života. Stanje je privremeno i obično se riješi unutar nekoliko dana, bez ikakvoga tretmana. Iako neki doktori još uvijek preporučuju prekid dojenja kako bi se smanjila razina bilirubina, istraživanja pokazuju da postoje druge učinkovite metode da se to postigne bez ometanja dojenja.
Kategorija: Dječje bolesti

Zašto trećina djece koja imaju žuticu nema vidljive simptome?

Beba ima hiperbilirubinemiju tj. povišenu koncentraciju bilirubina u krvi iznad normalnih vrijednosti za dob ali nema žuticu tj. žutu obojenost kože i sluznice jer se žutilo kože javlja tek kod vrijednosti bilirubina preko 80 mikromola na litru. Znači, ta trećina ima hiperbilirubinemiju ali nema žuticu vidljivu izvana. Nivo bilirubina pri kojem je očita manifestna žutica je pomalo i individulana te ovisi o karakteristikma poput boje kože a lakše se primjeti kod svjetlijih beba.

Što s dojenjem?

Dojenje se nastavlja osim u slučaju galaktozemije. Više ne preporučuje prekidati dojenje, niti na kratko. Ako liječnik insistira na tome, a mama pristaje, važno je da mama nastavi održavati proizvodnju mlijeka.

Vodu ili glukozu nije preporučljivo davati jer se 98% bilirubina izluči stolicom a samo 2% urinom.

Ako dijete nema dovoljan broj mokrih pelena i stolica, mama bi trebala odvesti dijete liječniku koji će vjerojatno preporučiti uvođenje adaptiranoga mlijeka. To je nužno, ali se mama treba izdajati kako bi povečala proizvodnju mlijeka i tako se što prije vratila na dojenje.

www.roda.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!