Askarioza

Askarioza

Askarioza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Infekcija uzrokovana crvom, Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim crijevne smetnje. Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima.
Kategorija: Infekcije

Liječenje askarioze

Sve infekcije treba liječiti. Najvažnije je eliminirati crve lijekovima, tzv. antihelminticima. Lijekovi izbora su mebendazol i albendazol. Mebendazol se ne smije davati u trudnoći.

Komplikacije

Teške infekcije, osobito u djece, uzrokuju grčeve u trbuhu. Nakupina spletenih crva može dovesti do opstrukcije (začepljenja crijeva).
Ponekad se crvi mogu kretati i u drugim smjerovima, tzv. aberantno kretanje odraslih crva, i napraviti opstrukciju te izazvati sljedeće simptome: upalu žučnih vodova, upalu žučnjaka, jetreni apsces, upalu gušterače, slijepog crijeva. Ovo pokretanje može potaknuti vrućica.

Prevencija askarioze

Poboljšana sanitacija i higijena u zemljama u razvoju smanjit će rizik infekcije. U područjima gdje je askarioza jako česta preporuča se rutinska ili preventivna (profilaktička) primjena antihelmintika.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!