Askarioza

Askarioza

Askarioza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Infekcija uzrokovana crvom, Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim crijevne smetnje. Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima.
Kategorija: Infekcije

Što je askarioza?

Infekcija uzrokovana crvom, Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim crijevne smetnje.

Opis bolesti

Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima. Pretpostavlja se da je na svijetu zaraženo oko milijardu ljudi, od kojih će svake godine umrijeti otprilike 20000.

Najčešće je nalazimo na područjima gdje je loša osobna higijena i loši sanitarni uvjeti, ili gdje se ljudske fekalije koriste za gnojenje tla. Infekcija nastaje pri konzumiranju hrane ili pića zagađenog malim okruglim jajašcima.

Iz jajašca u dvanaesniku izlaze ličinke koje se probijaju kroz stjenku tankog crijeva i putuju krvotokom do srca i pluća. Penju se bronhalnim stablom do ždrijela gdje se ponovno progutaju i vraćaju u tanko crijevo. Tu se tek razvijaju u odrasle crve. Razvojni ciklus je završen za oko 2 mjeseca. Odrasli crvi žive u crijevu gdje legu jajašca koja se izlučuju stolicom. Odrasli crvi mogu živjeti 6-12 mjeseci.

Rizični faktori

Infekcija je moguća u svim dobnim skupinama, no djeca su češće zahvaćena, tj. imaju više kliničkih simptoma bolesti.
Osobe koje jedu neoprano i nekuhano povrće u područjima gdje se ljudski izmet koristi kao gnojivo su u najrizičnijoj skupini.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!