Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksični šok sindrom (TŠS) opisan je 1978. godine kao bolest koja zahvaća više sustava organizma djece, a kao uzročnik je nađena bakterija Staphylococcus aureus. Godine 1980. TŠS se počinje javljati epidemijski kod mladih bjelkinja s početkom za vrijeme menstruacije. U rodnici bolesnica nađen je opet Staphylococcus aureus.
Kategorija: Infekcije

Dijagnoza toksičnog šok sindroma

Dijagnoza se postavlja temeljem razgovora s pacijentom, pregleda i uzimanja uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku. Uglavnom je dijagnoza jednostavna zbog postojanja tipičnih simptoma i karakterističnih okolnosti pojave sindroma - početkom menstruacije ili uz stafilokokne infekcije.

Liječenje toksičnog šok sindroma​

Liječenje je usmjereno ka rješavanju šoka, nedostatne funkcije bubrega i pluća i diseminirane intravaskularne koagulacije. Antibiotici se daju venskim putem. Potrebne su visoke doze antibiotika - penicilin, klindamicin, gentamicin. Ako je infekcija nastala izvan bolnice pretpostavlja se da je uzročnik stafilokok koji je osjetljiv na penicilinaza-otporne peniciline pa se oni daju u liječenju i nije nužno izolirati soj i ispitati njegovu osjetljivost. Međutim, ako se radi o bolničkoj infekciji, tada se mora uzeti uzorak za mikrobiološku pretragu te se izoliranom soju testira osjetljivost na antibiotike i oni se određuju prema rezultatu testa.

Ako postoje lokalne nakupine gnoja kao rezultat stafilokokne infekcije, trebaju se kirurški zbrinuti. Potrebno je prestati koristiti tampone čime se sprječava mogućnost ponovnog nastanka bolesti.

Prevencija toksičnog šok sindroma​

Sindrom toksičnog šoka se može spriječiti pravovremenim liječenjem stafilokoknih infekcija, pravilnom skrbi o rani nakon operacija te čestim mijenjanjem tampona. U preventivne akcije spada i brzo prepoznavanje toksičnog šoka i hitne mjere liječenja kako bi se spriječila smrt i eventualne posljedice bolesti.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!