Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksični šok sindrom (TŠS) opisan je 1978. godine kao bolest koja zahvaća više sustava organizma djece, a kao uzročnik je nađena bakterija Staphylococcus aureus. Godine 1980. TŠS se počinje javljati epidemijski kod mladih bjelkinja s početkom za vrijeme menstruacije. U rodnici bolesnica nađen je opet Staphylococcus aureus.
Kategorija: Infekcije

Nastanak toksičnog šok sindroma

U rodnici 5-20% žena nalazi se Staphylococcus aureus. Ako dođe do oslobađanja njegovih egzotoksina u krvotok može se razviti toksični šok. Razvoj sindroma toksičnog šoka za vrijeme menstruacija pri uporabi tampona nastaje ako se tampon ne mijenja duži period pa se krv duže zadržava u rodnici, stafilokoki se razvijaju u većoj količini, a isto tako i njihovi toksini.

Osim tijekom menstruacija, toksični šok sindrom se pojavljuje i kao komplikacija kožnih infekcija, infekcija rana nakon prirodnog poroda i nakon carskog reza, infekcija tkiva, upala pluća nakon gripe i rijetko nakon primarne stafilokokne bakterijemije (prisutnosti bakterije u krvi). Menstrualni i nemenstrualni TŠS imaju jednake simptome.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!