Slomljena rebra

Slomljena rebra

Slomljena rebra
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 317.250
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljena rebra mogu biti uzrokovana izravnim udarcem ili ponavljajućom traumom.
Kategorija: Kosti

Pretrage i dijagnoza slomljenih rebara

Vaš liječnik može odrediti jednu ili više od sljedećih slikovnih dijagnoza:

Rendgen

Koristeći niske razine zračenja, rendgen je dobar alat za vizualizaciju kostiju. No, rendgen često ima problema s otkrivanjem svježih prijeloma rebara, posebice ako je kost samo napukla. Rendgen može biti koristan u dijagnosticiranju kolabiranih pluća.

Kompjutorizirana tomografija (CT)

CT često može otkriti prijelome rebara koje bi rendgen inače propustio. Ozljede na mekom tkivu i krvnim žilama se također lakše vide na CT-u. Ova tehnologija uzima rendgenske snimke iz različitih kuteva i kombinira ih za prikaz kriški poprečnog presjeka vaših unutarnjih struktura tijela. Test je bezbolan i obično traje manje od 20 minuta.

Skeniranje kostiju

Ova tehnika je dobra za gledanje stres fraktura, recimo gdje je točno kost puknula nakon ponavljanja traume, kao što su dugi napadi kašlja. Tijekom skeniranja kostiju, mala količina radioaktivnog materijala se ubrizgava u krvotok. Ona se skuplja u kostima, posebice na mjestima gdje se kost zacjeljuje, te je otkrivena od strane skenera.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!