Slomljena rebra

Slomljena rebra

Slomljena rebra
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Slomljena rebra mogu biti uzrokovana izravnim udarcem ili ponavljajućom traumom.
Kategorija: Kosti

Komplikacije slomljenih rebara

Slomljena rebra koja su puknula na više dijelova, za razliku kad samo napuknu, mogu ozlijediti krvne žile i unutarnje organe. Rizik se povećava s brojem slomljenih rebara. Komplikacije variraju ovisno o tome koja su rebra slomljena. Za pomoć u identifikaciji, rebra su numerirana sekvencijalno od vrha prema dolje.

Gornja rebra

Potrebno je puno snage kako bi prelomili bilo koje od prva tri rebra, jer oni su zaštićeni s ključnom kosti i lopaticama. Ali, ako je jedno od tih gornjih rebara slomljeno, nazubljeni rub može probušiti velike krvne žile, kao što je aorta.

Srednja rebra

Vaša srednja rebra će najvjerojatnije biti slomljena tupom traumom. Slomljeni krajevi ovih rebara mogu uzrokovati krvarenje ili probijanje pluća i tako uzrokovati kolabiranje pluća.

Donja rebra

Vaša donja dva rebra će se manje vjerojatno slomiti, jer oni nisu vezani za vašu prsnu kost (sternum), što to ih čini fleksibilnijima. Ali, ako slomite donja rebra, slomljeni krajevi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu na vašoj slezeni, jetri ili bubrezima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!