Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smješteni na vanjskoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji vanjski dio dio nadlaktične kosti koji se zove lateralni epikondil.
Kategorija: Kosti

Simptomi teniskog lakta

- Bol na vanjskoj strani podlaktice ispod zgloba lakta, koja se ponekad širi niz ruku do šake.
- Bol je uzrokovana savijanjem, podizanjem ruke ili zahvaćanjem i držanjem laganih predmeta čak kao što je šalica kave.
- Bol obično započinje postepeno i kasnije postaje sve jača. Ovisno o težini oštećenja, bol može biti blaga i javiti se neko vrijeme nakon aktivnosti; može trajati za vrijeme aktivnosti i pojačavati se; ili može biti konstantna i jaka tako da onemogućuje aktivnost.
- Osjetljivost na dodir u području lakta.
- Podlakticu je ponekad teško u potpunosti ispraviti.
- Teniski lakat rijetko uzrokuje oticanje zgloba, zato u tom slučaju treba posumnjati na neko drugo stanje kao što su artritis ili giht.

Teniski lakat treba razlikovati od tzv. golf lakta ili medijalnog epikondilitisa, u kojem dolazi do oštećenja tetiva mišića koji se nalaze na unutarnjoj strani podlaktice i koji su zaduženi za savijanje šake i prstiju. Hvatište njihove tetive se nalazi na unutarnjoj strani nadlaktične kosti (medijalni epikondil). To stanje je znatno rjeđe, a za razliku od teniskog lakta bolovi se javljaju na unutarnjoj strani lakta.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!