Opekline

Opekline

Opekline
 • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Opekline su ozljede na tkivu koje mogu biti uzrokovane vatrom, suncem, kemikalijama, ugrijanim predmetima ili tekućinama, električnom energijom ili drugim sredstvima. Opekline mogu biti manji zdravstveni problem ili po život opasni hitni slučajevi.
Kategorija: Koža

Liječenje opeklina i lijekovi

Liječenje opeklina ovisi o težini i veličini opeklina.

Manje opekline

Opekline prvog stupnja i male opekline drugog stupnja možete liječiti kod kuće pomoću jednostavnih postupaka, kao što su hlađenje kože i uzimanje lijekova protiv bolova. Manje opekline se najčešće zaliječe u roku od par dana do nekoliko tjedana.

Ozbiljne opekline

Ozbiljne opekline se smatraju medicinski hitnim slučajem te zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

Potražite hitnu liječničku pomoć za:

 • Opekline koje su umjerene, teške ili raširene
 • Opekline koje uključuju vaše ruke, noge, prepone ili lice

Dok čekate hitnu pomoć, slijedite ove korake:

Provjerite je li uzrok opekline ugašen ili uklonjen
Ako gori odjeća, ne dajte osobi da trči, jer će to samo pomoći intenzitetu vatre. Ugasite vatru s vodom, ili zamotajte osobu u deku ili kaput i kotrljajte ju po tlu. Pobrinite se da osoba nije u kontaktu s tinjajućim materijalima.

Obratite pažnju da li žrtva diše
Ako je unesrećeni prestao disati ili sumnjate da su mu blokirani dišni putovi, pokušajte ih očistiti i ako je potrebno poduzmite korake oživljavanja.

Pokrijte spaljeno područje suhim i sterilnim zavojem (ako je dostupan), ili čistom krpom
Plahta će biti dobra ako je spaljeno područje veliko, ali nemojte koristiti deku ili ručnik koji mogu imati vlakna koja se mogu zalijepiti na opeklinu.

Bolnički tretman

Liječenje opeklina u bolnici obično uključuje sljedeće:

 • Procjena opekline i svih povezanih uvjeta, kao što su ozljede dišnih putova. Ako to već nije učinjeno, odjeća i nakit se moraju ukloniti sa spaljenog područja.
 • Intravenozna tekućina. Liječnici kontinuirano dostavljaju tekućinu putem vene (intravenozno) kako bi spriječili dehidraciju.
 • Lijekovi. Oralni ili intravenozni lijekovi i antibiotici se daju za smanjenje boli i sprečavanje infekcija. Topički lijekovi se također mogu primijeniti na opečeno područje kako bi se smanjila bol i ubrzalo ozdravljenje.
 • Skrb o rani. Opeklina se očisti, a komadi odjeće ili druge krhotine se uklone.
 • Zaštitni zavoji. Ovisno o veličini i mjestu opekline, područje može biti omotano s oblozima ili zavojima kako bi zaštitili kožu, smanjili bolove i spriječili gubitak topline i vlage kroz ranu.
 • Presađivanje kože. Za opekline koje pokrivaju veliko područje kože, može se zahtijevati presađivanje kože kako bi pomogli regenerirati tkivo kože, spriječiti stvaranje ožiljaka i pomoći procesu ozdravljenja.
 • Operacija. U težim slučajevima, operacija može biti potrebna kako bi zatvorili ranu, uklonili mrtvo tkivo ili liječili vezane komplikacije.

Ozbiljne opekline koje pokrivaju manja područja mogu se izliječiti bez značajnih tretmana, iako će vjerojatno ostaviti trajne ožiljke. Općenito, čak i ozbiljne opekline zacijele kao bilo koje druge rane, obično se formira krasta nad izgorjelim područjem, regenerira se tkivo kože i nova zdrava koža raste u ozlijeđenom području.

Zacjeljivanje opeklina drugog stupnja može potrajati najmanje dva do tri tjedna; a za teže opekline može potrajati i dulje. Rehabilitacija može potrajati godinu ili više i može uključivati rekonstruktivnu kirurgiju (plastična kirurgija), stalno previjanje rana, te fizikalnu terapiju za poboljšanje snage mišića i koordinaciju.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!