Anksioznost

Anksioznost

Anksioznost
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Anksioznost je normalan dio života. Čak može biti korisna kada nas upozorava na opasnost. No, za neke ljude, anksioznost je uporni problem koji ometa svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao, u školu ili spavanje. Ova vrsta tjeskobe može poremetiti odnose i uživanje u životu, a tijekom vremena, može dovesti do zdravstvenih i drugih problema.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Liječenje anksioznosti i lijekovi

Dva glavna oblika liječenja anksioznih poremećaja su lijekovi i psihološko savjetovanje (psihoterapija). Najvjerojatnije ćete najviše koristi imati od kombinacije oba oblika liječenja.

Lijekovi

Nekoliko različitih vrsta lijekova se koristi za liječenje anksioznih poremećaja.

Antidepresivi

Ovi lijekovi utječu na aktivnost neurotransmitora za koje se misli da igraju ulogu u anksioznim poremećajima. Primjeri antidepresiva za liječenje anksioznih poremećaja uključuju fluoksetin, paroksetin, escitalopram, sertralin, venlafaksin i imipramin.

Buspiron

Ovaj antianksiotik može se duže koristiti. Kao i kod većine antidepresiva, obično treba i do nekoliko tjedana kako bi postao u potpunosti učinkovit. Manje česte nuspojave uključuju glavobolju, mučninu, nervozu i nesanicu.

Benzodiazepini

Liječnik može propisati jedan od tih sedativa za ublažavanje simptoma anksioznosti. Primjeri uključuju klonazepam, lorazepam, diazepam, klordiazepoksid i alprazolam. Benzodiazepini se općenito koriste samo za ublažavanje akutne tjeskobe na kratkoročnoj osnovi. Budući da mogu izazvati ovisnost, nisu dobar izbor ako ste imali problema s ovisnošću o alkoholom ili drogama. Mogu izazvati nuspojave koje uključuju pospanost, smanjenu koordinaciju i probleme s ravnotežom i pamćenjem.

Psihoterapija

Kognitivna bihevioralna terapija je jedna od najčešćih vrsta psihoterapije za anksiozne poremećaje. Čak i ako se nepoželjno stanje ne promijeni, možete smanjiti stres i dobiti veću kontrolu nad svojim životom mijenjajući način na koji reagirate.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!