Anksioznost

Anksioznost

Anksioznost
 • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Anksioznost je normalan dio života. Čak može biti korisna kada nas upozorava na opasnost. No, za neke ljude, anksioznost je uporni problem koji ometa svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak na posao, u školu ili spavanje. Ova vrsta tjeskobe može poremetiti odnose i uživanje u životu, a tijekom vremena, može dovesti do zdravstvenih i drugih problema.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Simptomi anksioznosti

Uobičajeni simptomi anksioznosti su:

 • osjećaj straha
 • osjećaj nemoći
 • osjećaj predstojeće opasnosti ili panike
 • povećan broj otkucaja srca
 • ubrzano disanje (hiperventilacija)
 • znojenje
 • drhtanje
 • osjećaj slabosti ili umora

Specifični anksiozni poremećaji mogu se podijeliti na nekoliko stanja:

Panični napadi mogu početi naglo i uzrokovati strah ili užas. Imate osjećaj da ćete umrijeti, otežano dišete, puls je ubrzan ili osjećate bol u prsima.

Agorafobija je strah od mjesta ili situacija gdje se možete osjećati zarobljenima ili ne možete otići ako počnete osjećati napad panike.

Specifične fobije karakterizira anksioznost koja se javlja ako ste izloženi određenom objektu ili situaciji koje želite izbjeći. Fobije kod nekih ljudi izazivaju ​​napade panike.

Socijalnu fobiju karakterizira značajna tjeskoba koju izaziva izloženost određenim vrstama društvenih situacija i želja da ih izbjegnete.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj karakteriziraju uporne, ponavljajuće misli, slike ili impulsi (opsesije) ili neodoljiva želja za iracionalnim ili naizgled besmislenim radnjama ili ritualima (prisila). Često uključuje i opsesivno i kompulzivno ponašanje.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) karakterizira osjećaj ponovnog proživljavanja iznimno traumatičnog događaja. To uzrokuje intenzivne emocije i fizičke reakcije, uz želju da se izbjegne sve što bi moglo podsjetiti na taj događaj.

Akutni stresni poremećaj karakteriziraju simptomi slični kao kod posttraumatskog stresnog poremećaja koji se javljaju odmah nakon traumatičnog događaja.

Generalizirani anksiozni poremećaj karakterizira najmanje šest mjeseci uporne tjeskobe i brige o malim ili velikim problemima. Ovaj tip poremećaja anksioznost često počinje u ranoj dobi. Često se pojavljuje zajedno s drugim anksioznim poremećajima ili depresijom.

Anksiozni poremećaj zbog zdravstvenog stanja karakterizira istaknuti simptomi anksioznosti koji su izravno uzrokovani fizičkim zdravstveni problem.

Anksiozni poremećaj zbog uzimanja droga karakteriziraju istaknuti simptomi anksioznosti koji su izravna posljedica zloupotrebe droga, uzimanja lijekova ili izloženosti otrovnim tvarima.

Anksiozni poremećaj zbog odvajanja je poremećaj koji se javlja u djetinjstvu, a karakterizira ga anksioznost koja se odnosi na odvajanje od roditelja ili drugih koji imaju roditeljske uloge.

Kada posjetiti liječnika?

Posavjetujte se s liječnikom ako:

 • osjećate kao da previše brinete, a to utječe na vaš posao, odnose s drugima ili ostalim dijelovima života
 • patite od depresije, imate problema s alkoholom ili drogama, ili imate druge probleme s mentalnim zdravljem, uz anksioznost
 • mislite da anksioznosti može biti povezana s fizičkim zdravstvenim problemima
 • imate suicidalne misli ili ponašanja

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!